Fiołki po raz kolejny na słodko, ale tym razem w zdecydowanie zdrowszym i lżejszym wydaniu. Dzisiaj przygotujemy kwiatowy pudding z nasionami chia i bananem, świetnie nadaje się on na śniadanie. Dobry początek dnia gwarantowany!
Przepis (na dwie porcje):
175 g (około 3/4 szklanki) mocnego naparu z kwiatów fiołków
3 łyżki nasion chia
1 banan
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1-2 garści kwiatów forsycji
Przygotowanie:
Szklankę fiołków zalewamy wrzątkiem (wlewamy tyle wody, by zakryła ona kwiaty), odstawiamy do wystudzenia pod przykryciem. Przecedzamy płyn przez sito lub gazę, dokładnie odciskamy (jeśli zostanie trochę naparu można zrobić z niego SYROP lub TONIK). Fiołkowym naparem zalewamy nasiona chia i odstawiamy na kilka godzin (lub na noc). Gdy nasiona wchłoną płyn, dodajemy kilka kropli soku z cytryny i całość mieszamy. Następnie przygotowujemy mus z banana i forsycji. W blenderze umieszczamy banana w kilku kawałkach, dodajemy sok z cytryny, miód i forscycję. Miksujemy, aż mus będzie miał gładką konsystencję. Mus przekładamy do miseczek lub pucharków, na wierzch wykładamy fiołkowe nasiona chia. Dekorujemy kwiatami i zjadamy ze smakiem.
Written by Hanna
HANNA MICHOŃ
Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!
Ostatnie wpisy
Najnowsze komentarze
Licznik odwiedzin
- 115870Odsłon razem:
- 248Odsłon w tym tygodniu:
- 0Goście obecnie online:
Archiwa
Cannot call API for app 405460652816219 on behalf of user 4664515110323635
Dodaj komentarz