Ta sałatka idealnie nadaje się na upały – jest lekka, zdrowa, ładna (płatki kwiatów robią swoje), chrupiąca i kwaskowa dzięki dodatkowi kiszonych warzyw, a jej przygotowanie zajmuje chwilę. Tyle tytułem wstępu, przepis poniżej.
Składniki na pesto (można zrobić od razu większą porcję, wtedy zrobienie sałatki potrwa 2-3 minuty):
1 garść pestek dyni
2 garści pestek słonecznika
pęczek świeżej bazylii
2-3 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli wędzonej
2 łyżki płatków drożdżowych
oliwa
Przygotowanie: pestki dyni i słonecznika uprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia. Wszystkie składniki dokładnie zblendować, dolewając stopniowo oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Składniki na sałatkę:
1-2 cukinie
1 duży pomidor (bardzo dojrzały)
kiszona marchew, kiszony kalafior – ile chcecie, u mnie to było mniej więcej po pół słoika o pojemności 900 ml
4 porządne łyżki pesto
garść albo dwie liści nasturcji
płatki jadalnych kwiatów – miałam akurat pod ręką nasturcję, aksamitki i bławatki
Przygotowanie: wszystkie warzywa pokroić na kawałki, dodać pesto, liście nasturcji i płatki kwiatów (część warto zostawić do dekoracji), dokładnie wymieszać. Można zjadać od razu albo schłodzić w lodówce, w obu przypadkach smakuje dobrze.
A na deser zróbcie sobie kwitnacą Pavlovą albo wiązówkową panna cottę, raz się żyje 😉
Written by Hanna
HANNA MICHOŃ
Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!
Ostatnie wpisy
Najnowsze komentarze
Licznik odwiedzin
- 120297Odsłon razem:
- 401Odsłon w tym tygodniu:
- 0Goście obecnie online:
Archiwa
Cannot call API for app 405460652816219 on behalf of user 4664515110323635
Dodaj komentarz