Jak w tytule: dziś przepis na twaróg z dodatkiem dzikich przypraw. Szybsza wersja to oczywiście zakup gotowego sera i wymieszanie go z ziołami, ale gdzież tu satysfakcja? Proponuję przygotowanie twarogu od podstaw, to naprawdę dziecinnie proste. Mało kto niestety ma obecnie własną krowę lub dostęp do świeżego mleka. Większość z nas jest zdana na mleko sklepowe, ale z nim też osiągniemy dobry efekt.
Będziemy potrzebować:
1 litr mleka świeżego (jeśli ze sklepu, to pasteryzowane lub mikrofiltrowane, nie UHT)
1 litr mleka zsiadłego
2 łyżeczki drobno posiekanych pędów bluszczyku kurdybanka
2 łyżeczki drobno posiekanych pędów macierzanki
Z podanej porcji otrzymamy 300 g twarogu oraz 1,5 litra serwatki. Serwatkę można wykorzystać na przykład do koktajlu, domowego chleba albo placków (TUTAJ przepis na placki z serwatką i młodymi pędami chmielu). A jeśli w ogóle nie pasuje nam smak serwatki, to zawsze można zużyć ją do mydła.
Written by Hanna
HANNA MICHOŃ
Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!
Ostatnie wpisy
Najnowsze komentarze
Licznik odwiedzin
- 120279Odsłon razem:
- 383Odsłon w tym tygodniu:
- 1Goście obecnie online:
Archiwa
Cannot call API for app 405460652816219 on behalf of user 4664515110323635
Dodaj komentarz