Deser lekki jak chmurka, przynajmniej jeśli chodzi o wrażenie (wątroba mogłaby się z tym nie zgodzić), idealny na upały i ciepłe popołudnia. Słodycz bezy i bitej śmietany równoważą kwaskowe owoce, a jadalne kwiaty dodają delikatności i aromatu…
Składniki (na dwie bezy średniej wielkości, czyli 10-12 porcji):
1 szklanka białek
1 szklanka cukru (dodatkowo 2 łyżki cukru do bitej śmietany)
1 szklanka cukru pudru
300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
2 szklanki kwaśnych owoców (może być berberys, rokitnik, jarzębina, porzeczka, borówka, malina, miechunka, agrest, żurawina, kiwi, marakuja – wybór jest duży)
jadalne kwiaty (zależnie od dostępności w danym miesiącu, kilka przykładów poniżej)
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy zwykły cukier, miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę miksujemy. Bezę wykładamy stopniowo na papier do pieczenia, formując torcik.
Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni, wstawiamy bezę. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy torciki przez mniej więcej 3 godziny – jeżeli beza nie odchodzi łatwo od papieru, to znaczy, że potrzebuje jeszcze trochę czasu.
Bezę można przygotować dzień wcześniej i później ewentualnie dosuszyć. Pamiętajmy tylko, że w momencie, gdy nakładamy do środka bitą śmietanę, beza musi być już zimna.
Krótko przed podaniem ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy 2 łyżki cukru, miksujemy jeszcze przez chwilę. Wsypujemy owoce i garść albo dwie płatków kwiatów, delikatnie mieszamy. Przekładamy masę do bezowych torcików i dekorujemy deser kwiatami. Podajemy od razu, najlepiej z kawą lub czarną herbatą. Przechowujemy bezę w lodówce – o ile oczywiście coś zostanie, Pavlova znika zwykle bardzo szybko…
Written by Hanna
HANNA MICHOŃ
Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!
Ostatnie wpisy
Najnowsze komentarze
Licznik odwiedzin
- 120298Odsłon razem:
- 402Odsłon w tym tygodniu:
- 0Goście obecnie online:
Archiwa
Cannot call API for app 405460652816219 on behalf of user 4664515110323635
Dodaj komentarz