Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
on 23 kwietnia, 2020

Kwitnąca Pavlova

KULINARNE

Deser lekki jak chmurka, przynajmniej jeśli chodzi o wrażenie (wątroba mogłaby się z tym nie zgodzić), idealny na upały i ciepłe popołudnia. Słodycz bezy i bitej śmietany równoważą kwaskowe owoce, a jadalne kwiaty dodają delikatności i aromatu…

Składniki (na dwie bezy średniej wielkości, czyli 10-12 porcji):

1 szklanka białek

1 szklanka cukru (dodatkowo 2 łyżki cukru do bitej śmietany)

1 szklanka cukru pudru

300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)

2 szklanki kwaśnych owoców (może być berberys, rokitnik, jarzębina, porzeczka, borówka, malina, miechunka, agrest, żurawina, kiwi, marakuja – wybór jest duży)

jadalne kwiaty (zależnie od dostępności w danym miesiącu, kilka przykładów poniżej)

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy zwykły cukier, miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę miksujemy. Bezę wykładamy stopniowo na papier do pieczenia, formując torcik.

Torciki powinny wyglądaj mniej więcej tak. Zostawiamy miejsce wewnątrz na bitą śmietanę z owocami.

Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni, wstawiamy bezę. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy torciki przez mniej więcej 3 godziny – jeżeli beza nie odchodzi łatwo od papieru, to znaczy, że potrzebuje jeszcze trochę czasu.

Bezę można przygotować dzień wcześniej i później ewentualnie dosuszyć. Pamiętajmy tylko, że w momencie, gdy nakładamy do środka bitą śmietanę, beza musi być już zimna.

Krótko przed podaniem ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy 2 łyżki cukru, miksujemy jeszcze przez chwilę. Wsypujemy owoce i garść albo dwie płatków kwiatów, delikatnie mieszamy. Przekładamy masę do bezowych torcików i dekorujemy deser kwiatami. Podajemy od razu, najlepiej z kawą lub czarną herbatą. Przechowujemy bezę w lodówce – o ile oczywiście coś zostanie, Pavlova znika zwykle bardzo szybko…

Wersja na początek maja – kwiaty wiśni, jabłoni, gwiazdnicy, lilaka i fiołków.
Pavlova na warsztatach kulinarnych w ełckim Centrum Edukacji Ekologicznej (12.05.2018).
Pierwsza tegoroczna Pavlova – tym razem z forsycją i fiołkami wonnymi.
Deser smakuje najlepiej na świeżym powietrzu…

Tags: beza, deser, fiołki, forsycja, jadalne kwiaty, lilak, stokrotka
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HANNA MICHOŃ

Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!

Ostatnie wpisy

  • Spacery ziołowe 2025
  • Warsztaty w Ełku (styczeń – marzec 2024)
  • Warsztaty w Ełku (październik – grudzień 2023)
  • Nowy kurs mydlarski w Ełku
  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami

Najnowsze komentarze

  • Sabina - Ochronna pomadka na zimę
  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje

Licznik odwiedzin

  • 130696Odsłon razem:
  • 241Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • luty 2025
  • styczeń 2024
  • październik 2023
  • luty 2023
  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Cannot call API for app 405460652816219 on behalf of user 4664515110323635

Copyright Jak ugryźć las? 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}