
Fiołki – zjeść, wypić, a może przerobić na kosmetyk?
GATUNKI . KOSMETYCZNE . KULINARNEW tym przypadku natura osiągnęła doskonałość. Kształt, kolory, zapach i smak… Mówi się, że róża to królowa kwiatów, według mnie niekwestionowanym zwycięzcą jest jednak fiołek wonny. Tutaj już nic po prostu nie dałoby się poprawić.
Wiele osób podziwia wyłącznie wygląd tej rośliny, niektórzy zerwą bukiecik i będą zachwycać się dodatkowo aromatem. Ale co właściwie można z tymi fiołkami zrobić poza umieszczeniem ich w wazoniku? Poniżej znajdziecie 10 propozycji.
1. Woda fiołkowa

2. Turkusowa herbatka z kwiatów fiołków

3. Syrop fiołkowy


4. Ocet aromatyzowany fiołkami

5. Wiosenna sałatka z fiołkami

6. Fiołkowy macerat olejowy

7. Gliceryt fiołkowy

8. Desery z fiołkami
Świeże kwiaty (lub same płatki) to wspaniały dodatek do różnych deserów: bezy, babeczki czy mus (przepis na fiołkowy mus z białą czekoladą i borówkami znajdziecie TUTAJ) to tylko kilka propozycji.



9. Fiołki krystalizowane

10. Płatki fiołków tarte z cukrem

Jeżeli macie mało świeżych fiołków, utrzyjcie je z cukrem. A jeżeli w Waszej okolicy jest ich pod dostatkiem, to macie wyjątkowe szczęście i szeroki wachlarz możliwości :).
Written by Hanna
HANNA MICHOŃ

Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!
Ostatnie wpisy
Najnowsze komentarze
Licznik odwiedzin
- 76757Odsłon razem:
- 527Odsłon w tym tygodniu:
- 1Goście obecnie online:
Archiwa
Przypominam, że już dziś spotkanie
Dodaj komentarz