Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
on 18 maja, 2019

Kapary z trawnika

KULINARNE

Sporo osób pytało mnie w ostatnim czasie o przepis na „polskie kapary”, czyli marynowane pąki mniszka lekarskiego. Warto zrobić chociaż jeden słoiczek, bo to naprawdę wyśmienita przekąska i zaskakujący dodatek do dań obiadowych czy sałatek.

Mniszek rośnie praktycznie wszędzie, jest łatwo dostępny i doskonale znany każdemu (choć nie wszyscy znają poprawną nazwę tej rośliny – pamiętajmy, że mlecz i mniszek to zupełnie inne gatunki). Zbieramy pąki kwiatowe, zanim się rozwiną – pośpiech jest obecnie wskazany, coraz więcej roślin przekwita, ale na pewno podczas spaceru  uda nam się znaleźć jeszcze trochę zamkniętych pąków.

Ile pąków potrzebujemy na jedną porcję? Trudno podać liczbę, rozmiary poszczególnych egzemplarzy znacząco się różnią, oto przykład z dzisiejszego dnia.

A oto przepis…

Marynowane pąki mniszka

1 szklanka nierozwiniętych pąków kwiatowych mniszka lekarskiego

2 szklanki wody

1/4 szklanki octu spirytusowego

1/5  szklanki cukru

1 łyżeczka soli

kilka listków laurowych, ziaren ziela angielskiego, trochę gorczycy

Pączki mniszka umieszczamy na sitku i płuczemy zimną wodą. Następnie przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki (oprócz pąków) wsypujemy lub wlewamy do garnka, podgrzewamy, gotujemy przez 2-3 minuty. Do gotującego się płynu wrzucamy pąki mniszka, delikatnie mieszamy, zostawiamy na 30-60 sekund. Zawartość garnka od razu przelewamy do słoików i mocno zakręcamy. Gdy wszystko wystygnie, nakrętka powinna się „zassać”. Przechowujemy, podobnie jak inne przetwory, w chłodnym miejscu (na przykład w piwnicy). Po tygodniu – dwóch możemy otworzyć słoik i wykorzystać zamarynowane pąki.

Marynowane pąki po dwóch tygodniach – nieco ciemniejsze niż te świeżo zebrane.
W ten sam sposób można zamarynować również pąki innych roślin (na przykład stokrotki czy nasturcji).

A jak już będziemy mieli gotowe „dzikie kapary”, to możemy wykorzystać je na przykład do przygotowania kaszy z chwastami (przepis TUTAJ) lub makaronu z podagrycznikowym pesto  – przepis na to danie (i kilka innych wykonywanych tydzień temu przez uczestników warsztatów „Bukiet na talerzu” w ełckim Centrum Edukacji Ekologicznej) można pobrać TUTAJ.

Dziwonie wiedzą, co dobre – bierzmy z nich przykład.
Tags: maj, marynowanie, mniszek, pąki, przetwory
Written by Hanna

2 komentarze

  • Barbara has written: 23 maja, 2019 at 3:57 pm Odpowiedz

    Skorzystałam z tego przepisu. Zaskakująco dobre te pączki. Będę robić więcej, dziękuję za inspirację.

    • Hanna has written: 29 czerwca, 2019 at 8:05 am Odpowiedz

      Bardzo się cieszę 🙂 Warto zamarynować chociaż trochę pąków – można przy okazji ograniczyć nieco liczbę mniszków na własnej działce (jeżeli zetniemy pąki, roślina nie wyda nasion).

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HANNA MICHOŃ

Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!

Ostatnie wpisy

  • Nowy kurs mydlarski w Ełku
  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami
  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim

Najnowsze komentarze

  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały

Licznik odwiedzin

  • 80008Odsłon razem:
  • 401Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • luty 2023
  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

Jak ugryźć las?

1 day 23 hours ago

Pojutrze kolejne warsztaty mydlarskie dla

View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2023 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}