Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
on 27 marca, 2020

Kilka pomysłów na wiosenne napoje

KULINARNE

Wiosna w tym roku zaczęła się zdecydowanie wcześniej niż zwykle. Kwitnie forsycja, są już fiołki i ziarnopłon, niektóre drzewa owocowe pokryły się już kwiatami. Zwykle o tej porze roku cieszymy się, że znowu możemy zjeść świeże dzikie rośliny – a zastanawialiście się kiedyś, co dzikiego możemy teraz wypić?

Przed Wami lista napojów wiosennych – są one wybitnie sezonowe, składniki są dostępne tylko przez krótki czas w roku. Niektóre surowce możemy oczywiście zamrozić czy wysuszyć, ale ten smak nie będzie niestety taki sam. Korzystajmy więc na bieżąco z tego, co daje nam natura. A jak będzie już za późno na wszystkie z poniższych propozycji, przygotuję listę napojów na lato 🙂

Zapraszam do zapoznania się z wiosenną wersją dzikich napojów!

1. Oskoła

Sok brzozowy, czyli czysty smak wczesnej wiosny. Mi najbardziej smakuje schłodzony i bez żadnych dodatków (mogą one bardzo łatwo zdominować ten delikatny „dziki” smak). Najlepsza oczywiście jest oskoła zebrana samodzielnie, ta w butelkach ze sklepu to już zupełnie nie to. Brzozy rosną niemal wszędzie, doskonałą instrukcję, jak pozyskiwać soki drzew, znajdziecie tutaj: lukaszluczaj.pl/prawie-wszystko-o-spuszczaniu-sokow-drzew. Ja stosuję zawsze metodę najmniej wydajną, ale najlepszą dla drzew – tę z obcinaniem końcówki gałązki. W zeszłym roku zawiesiłam po jednej butelce na 5 brzozach, w ciągu półtorej doby uzyskałam 4,5 litra soku – mi taka ilość w zupełności wystarcza. Oskołę przechowujemy w lodówce, w cieple psuje się już po 24 godzinach.

2. Napój klonowy

1-2 łyżki kwiatów i młodych liści klonu zalewamy 1 szklanką gorącej wody, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Otrzymany napój ma słodko-kwaskowy smak z nutą suszonego jabłka. Możemy posłodzić odrobiną syropu klonowego (najlepiej domowego ;)).

3. Owsiane mleko z baziami

Najpierw przygotowujemy domowe mleko owsiane. 3-4 łyżki płatków lub otrębów owsianych zalewamy 2 szklankami zimnej wody, blendujemy, przecedzamy przez sitko lub gazę. Szklankę mleka wlewamy do garnka, wsypujemy łyżkę bazi (najlepiej rozdrobnionych), podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Możemy posłodzić łyżeczką miodu. Mleko baziowe warto pić przy obniżonej odporności albo przeziębieniu, działa jak naturalna aspiryna.

4. Złota herbatka z forsycji – więcej pomysłów na kwiaty forsycji oraz informacje o właściwościach tej rośliny, znajdziecie TUTAJ.

Od gałązek forsycji odrywamy 20-30 kwiatów, wkładamy je do filiżanki lub kubka. Opcjonalnie spryskujemy kwiaty spirytusem (pomaga to wydobyć rutynę) i czekamy 5-10 minut. Następnie zalewamy gorącą wodą (wystarczy 80-90 stopni) i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut. Przecedzamy i cieszymy się smakiem.

5. Słoneczny koktajl owocowo – forsycjowy

Blendujemy 2 szklanki maślanki z kawałkiem melona, połówką banana, 1 małym jabłkiem, 2 łyżkami soku z cytryny, 1 łyżką miodu i 1-2 garściami kwiatów forsycji. Pijemy od razu po przygotowaniu.

6. Lemoniada z kwiatów mahonii

3-4 garście kwiatów zalewamy 1 litrem zimnej wody, odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie przecedzamy przez sito i dodajemy do lemoniady sok z 1 cytryny, słodzimy do smaku miodem lub cukrem. Kwiaty mahonii same w sobie mają taki miodowy posmak – wybór substancji słodzącej pozostawiam Wam.

7. Lemoniada lilakowa

Odrywamy kwiaty z 4 lub 5 dużych kwiatostanów lilaka (staramy się, żeby zostało jak najmniej zielonych części, inaczej lemoniada będzie gorzkawa), wkładamy do garnka lub dzbanka, zalewamy 1 litrem zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin lub na noc. Następnie odcedzamy. Do otrzymanego płynu dodajemy sok z 1 cytryny, słodzimy cukrem lub miodem (smakowo w tym przypadku bardziej pasuje cukier, mamy wtedy czysty smak lilaka). Jeżeli nie dodamy soku z cytryny ani cukru, będziemy mieli po prostu wodę aromatyzowaną kwiatami lilaka, też jest przepyszna.

8. Woda fiołkowa

Napój niezwykle prosty, bo dwuskładnikowy. Kwiaty fiołków wonnych zalewamy zimną wodą i odstawiamy do naciągnięcia (2-3 łyżki kwiatów na szklankę powinny wystarczyć), w tym przypadku jakiekolwiek dodatki są zbędne, fiołki robią całą robotę. Wodę aromatyzowaną fiołkami dobrze schłodzić przed podaniem, możemy też (zamiast chłodzenia całości) wrzucić do szklanki kilka kostek lodu. Cieszmy się smakiem fiołków dopóki są – ten aromat niezwykle trudno zachować w przetworach.

9. Woda aromatyzowana kwiatami drzew owocowych

Wykonanie identyczne jak w przypadku wody fiołkowej. Kwiaty jabłoni, gruszy, brzoskwini, śliwy lub wiśni zalewamy zimną wodą i czekamy kilka godzin, Napój warto schłodzić przed podaniem. Magia w płynie, tego po prostu trzeba spróbować!

Mam nadzieję, że przekonałam Was do przygotowania chociaż jednego napoju z tej listy. I pamiętajcie: jeśli przegapicie któryś ze składników, następna szansa będzie dopiero za rok! 🙂

Tags: bazie, brzoza, fiołki, forsycja, jadalne kwiaty, klon, lilak, mahonia, napar, napoje, oskoła, wierzba
Written by Hanna

1 comment

  • leiter84 has written: 28 listopada, 2020 at 8:11 pm Odpowiedz

    Super pomysły, dzięki za dzielenie się wiedzą 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HANNA MICHOŃ

Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!

Ostatnie wpisy

  • Nowy kurs mydlarski w Ełku
  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami
  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim

Najnowsze komentarze

  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały

Licznik odwiedzin

  • 80045Odsłon razem:
  • 438Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • luty 2023
  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

Jak ugryźć las?

7 hours 35 minutes ago

Miejsca jeszcze są, można przyjść

View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2023 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}