Wiosna w tym roku zaczęła się zdecydowanie wcześniej niż zwykle. Kwitnie forsycja, są już fiołki i ziarnopłon, niektóre drzewa owocowe pokryły się już kwiatami. Zwykle o tej porze roku cieszymy się, że znowu możemy zjeść świeże dzikie rośliny – a zastanawialiście się kiedyś, co dzikiego możemy teraz wypić?
Przed Wami lista napojów wiosennych – są one wybitnie sezonowe, składniki są dostępne tylko przez krótki czas w roku. Niektóre surowce możemy oczywiście zamrozić czy wysuszyć, ale ten smak nie będzie niestety taki sam. Korzystajmy więc na bieżąco z tego, co daje nam natura. A jak będzie już za późno na wszystkie z poniższych propozycji, przygotuję listę napojów na lato 🙂
Zapraszam do zapoznania się z wiosenną wersją dzikich napojów!
1. Oskoła
2. Napój klonowy
3. Owsiane mleko z baziami
4. Złota herbatka z forsycji – więcej pomysłów na kwiaty forsycji oraz informacje o właściwościach tej rośliny, znajdziecie TUTAJ.
5. Słoneczny koktajl owocowo – forsycjowy
6. Lemoniada z kwiatów mahonii
7. Lemoniada lilakowa
8. Woda fiołkowa
9. Woda aromatyzowana kwiatami drzew owocowych
Mam nadzieję, że przekonałam Was do przygotowania chociaż jednego napoju z tej listy. I pamiętajcie: jeśli przegapicie któryś ze składników, następna szansa będzie dopiero za rok! 🙂
Written by Hanna
1 comment
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
HANNA MICHOŃ
Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!
Ostatnie wpisy
Najnowsze komentarze
Licznik odwiedzin
- 115870Odsłon razem:
- 248Odsłon w tym tygodniu:
- 0Goście obecnie online:
Archiwa
Cannot call API for app 405460652816219 on behalf of user 4664515110323635
Super pomysły, dzięki za dzielenie się wiedzą 🙂