Kolejna część z serii „co zrobić z chwastami po pieleniu ogródka?” – dziś przepis na zupę bardzo prostą i szybką w przygotowaniu. Wykorzystamy do niej młodą pokrzywę (w dużej ilości) i kwiaty oraz liście bluszczyku kurdybanka (w ilości minimalnej, są bardzo aromatyczne i łatwo mogą zdominować smak całej zupy). Polewka jest gęsta, pożywna i dobrze rozgrzewa, to coś w sam raz na chwilowe ochłodzenie lub zimne wieczory.
Składniki:
1 por (wykorzystujemy cały, ewentualnie obrywamy kilka zewnętrznych zielonych liści)
2 pietruszki
1 cebula
100 g kaszy jaglanej (ważymy kaszę suchą)
2 litry bulionu warzywnego
kilka liści lubczyku
2-3 duże pęczki młodej pokrzywy
kilka pędów bluszczyku kurdybanka
Przygotowanie:
Warzywa kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do garnka i chwilę podsmażamy na oliwie. Wlewamy do garnka bulion, wrzucamy lubczyk i całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie wsypujemy do garnka i gotujemy około 20 minut (aż kasza będzie miękka). W międzyczasie przelewamy pokrzywę wrzątkiem i od razu przekładamy ją do miski z zimną wodą. Odcedzamy, kroimy pokrzywę na kawałki i dodajemy do zupy na kilka minut przed końcem gotowania. Odrywamy listki i kwiaty kurdybanka, wrzucamy do garnka i mieszamy. Polewka jest gotowa, możemy od razu jeść.
Written by Hanna
1 comment
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
HANNA MICHOŃ
Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!
Ostatnie wpisy
Najnowsze komentarze
Licznik odwiedzin
- 120297Odsłon razem:
- 401Odsłon w tym tygodniu:
- 2Goście obecnie online:
Archiwa
Cannot call API for app 405460652816219 on behalf of user 4664515110323635
I truly appreciate this article. Much thanks again. Gloria Ephrem Eiser