Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
on 29 czerwca, 2019

Świerkowa pasta do pieczywa

KULINARNE

Pasta z młodych pędów świerków to sezonowy rarytas. Możemy przyrządzić ją tylko przez krótki czas w roku, zwykle w pierwszej połowie maja. Zbieramy wyłącznie pędy jasnozielone i miękkie – później robią się one ciemniejsze, sztywne i zaczynają kłuć, wtedy na zbiór jest już za późno.

Takie pędy są idealne. Pamiętajmy tylko, by nie zbierać zbyt dużo z jednego drzewa.

W tym roku świerkowej pasty niestety nie uda nam się już przygotować, ale gorąco zachęcam do spróbowania jej za około 10 miesięcy, naprawdę warto.

Dlaczego więc podaję przepis na tę pastę teraz? Wystarczy, że zamienimy świerkowe pędy na dostępną teraz zieleninę i też wyjdzie nam coś bardzo smacznego. Czy zastąpić młode pędy świerka? Lista jest długa, możemy wykorzystać podagrycznik, pokrzywę, krwawnik, komosę, tasznik… Warto dodać też trochę macierzanki, lebiodki czy kurdybanka.

Gotowi na przepis?

Pasta z młodych pędów świerku

Składniki:

2 szklanki młodych pędów świerka

1 szklanka nasion słonecznika

ok. 50 g kaszy jaglanej (ważymy kaszę suchą)

oliwa – tyle, żeby była dobra konsystencja

2 ząbki czosnku

odrobina soku z cytryny

sól, pieprz, trochę wędzonej papryki i lubczyku

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej i podprażenia słonecznika na suchej patelni. Czekamy, aż jedno i drugie wystygnie, możemy w tym czasie przygotować pozostałe składniki. Świerkowe pędy dokładnie myjemy i delikatnie osuszamy, czosnek kroimy na małe kawałki. Wszystko składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką pastę. Gotową pastę wkładamy do lodówki, żeby się przegryzła. Wykorzystujemy do smarowania pieczywa czy podpłomyków. Przed podaniem możemy posypać prażonym słonecznikiem i udekorować jadalnymi kwiatami.

Tags: komosa, krwawnik, kurdybanek, lebiodka, macierzanka, maj, pasta, podagrycznik, pokrzywa, świerk, tasznik
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HANNA MICHOŃ

Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!

Ostatnie wpisy

  • Spacery ziołowe 2025
  • Warsztaty w Ełku (styczeń – marzec 2024)
  • Warsztaty w Ełku (październik – grudzień 2023)
  • Nowy kurs mydlarski w Ełku
  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami

Najnowsze komentarze

  • Sabina - Ochronna pomadka na zimę
  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje

Licznik odwiedzin

  • 130062Odsłon razem:
  • 195Odsłon w tym tygodniu:
  • 1Goście obecnie online:

Archiwa

  • luty 2025
  • styczeń 2024
  • październik 2023
  • luty 2023
  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Cannot call API for app 405460652816219 on behalf of user 4664515110323635

Copyright Jak ugryźć las? 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}