Młoda pokrzywa to coś, na co z utęsknieniem czekam każdej wiosny. Jest przepyszna, zdrowa i bardzo uniwersalna – doskonale sprawdza się zarówno w daniach słonych, jak i słodkich. Można przygotować z niej zupę, pesto, nadzienie do tarty czy pierogów, sałatkę, sos, ciasto, sorbet… Możliwości naprawdę jest mnóstwo. U mnie pokrzywa z pierwszego zbioru w danym roku zwykle trafia do kaszy z warzywami albo zostaje przerobiona na placki – i na takie właśnie placki podaję dziś przepis.
Przygotowanie placków jest bardzo proste i zajmie Wam kilka minut. Większość składników na pewno macie w domu. Siemię można zastąpić mąką, a berberys drugą łyżką rodzynek (wtedy dobrze wymienić 1 łyżkę wody na sok z cytryny).
Placki pokrzywowe z berberysem
4 garście młodej pokrzywy
1 jajko
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
4 łyżki wody
1 łyżka rodzynek
1 łyżka owoców berberysu
szczypta soli
Pokrzywę umieszczamy w metalowym durszlaku i przelewamy wrzątkiem, następnie przekładamy do bardzo zimnej wody (dzięki temu rośliny wciąż będą jędrne, ale nie będą już parzyć). Kroimy pokrzywę na niewielkie kawałki, wkładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Smażymy placki na patelni (na mocno rozgrzanym tłuszczu). Z tej porcji przygotujemy 10 niewielkich placków. Najlepsze są oczywiście na świeżo, prosto z patelni…
Smacznego!
Written by Hanna
HANNA MICHOŃ
Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!
Ostatnie wpisy
Najnowsze komentarze
Licznik odwiedzin
- 115870Odsłon razem:
- 248Odsłon w tym tygodniu:
- 1Goście obecnie online:
Archiwa
Cannot call API for app 405460652816219 on behalf of user 4664515110323635
Dodaj komentarz