Fiołki uwielbiam w każdej postaci – w wytrawnych sałatkach, napojach czy deserach. Dziś będzie wersja bardzo słodka, zdecydowanie nie dla odchudzających się, ale sezon fiołkowy trwa na tyle krótko, że szkoda byłoby nie skorzystać…
Mus fiołkowo – czekoladowy z borówkami (4-6 porcji)
100 g białej czekolady
400 ml śmietany kremówki (30 %)
3 łyżki płatków fiołków utartych z cukrem (przepis TUTAJ)
1 szklanka świeżych kwiatów fiołka
250 g borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
Na początku zabieramy się za świeże kwiaty fiołków i odrywamy z nich same płatki. Może to zająć dłuższą chwilę, wykonanie całej reszty trwa moment. Myjemy borówki i delikatnie je osuszamy ręcznikiem papierowym.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej, jeszcze ciepłej czekolady dodajemy płatki fiołków utartych z cukrem, dokładnie mieszamy, odstawiamy, żeby masa trochę ostygła. Ubijamy śmietanę na sztywno. Dodajemy 3 łyżki ubitej śmietany do czekolady, mieszamy aż obie masy się połączą. Następnie przekładamy tę masę do miski z resztą bitej śmietany, dodajemy świeże płatki fiołków i całość delikatnie mieszamy. Miseczki lub pucharki napełniamy do połowy musem, na to wykładamy warstwę borówek, na to mus i znowu borówki. Dekorujemy płatkami i całymi kwiatami fiołków. Deser wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Podczas spożywania zapominamy o kaloriach, raz w roku można zaszaleć!
Written by Hanna
HANNA MICHOŃ
Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!
Ostatnie wpisy
Najnowsze komentarze
Licznik odwiedzin
- 120298Odsłon razem:
- 402Odsłon w tym tygodniu:
- 0Goście obecnie online:
Archiwa
Cannot call API for app 405460652816219 on behalf of user 4664515110323635
Dodaj komentarz