Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
on 4 lipca, 2019

Letnia panna cotta w dwóch odsłonach

KULINARNE

Wiązówka błotna to roślina warta bliższego poznania. Po pierwsze jest ona doskonałym surowcem salicylowym (czyli w skrócie działa jak naturalna aspiryna), więc warto nazbierać i wysuszyć trochę ziela lub samych kwiatów. W sezonie chorobowym bardzo nam się przyda, a jeżeli nie zbierzemy jej teraz, to niestety będziemy musieli czekać do następnego roku.

Świeże kwiaty wiązówki pachną cudownie.

Suszony kwiat wiązówki na szczęście można zakupić w sklepach zielarskich, ale nie ma to jak samodzielnie zebrany surowiec…

Liście malin – kupione i zebrane. Jest różnica, prawda?

Dziś jednak skupimy się nie na walorach zdrowotnych, a smakowych. Wiązówka zawiera miedzy innymi wanilinę – jak łatwo się domyślić, zapach kwiatów jest mocny, słodki i przywodzi na myśl wanilię, co czyni z tej rośliny wspaniały dodatek do deserów. Zapraszam na wiązówkową panna cottę z agrestem i chabrowymi płatkami!

Składniki (na 4-6 porcji):

Panna cotta

  • 200 g śmietany 30%
  • 0,5 szklanki mleka
  • 330 g jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 kwiatostany wiązówki błotnej

Mus agrestowy

  • 500 g agrestu
  • 4 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki wody

Dodatkowo: kilka chabrów

Przygotowanie:

Śmietankę i mleko wlewamy do garnka, dodajemy wiązówkę i powoli podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania. Następnie odstawiamy z ognia i wyjmujemy kwiatostany wiązówki (można przelać po prostu przez sitko). W kubeczku mieszamy żelatynę z zimną wodą i powstały żel dodajemy do gorącego mleka ze śmietanką. Teraz trzeba dokładnie wymieszać (najlepiej sprawdza się trzepaczka do piany), żeby żelatyna całkowicie się rozpuściła – nie chcemy żadnych grudek w naszym deserze. Następnie dodajemy jogurt i cukier puder, jeszcze raz bardzo dokładnie mieszamy i przelewamy masę do pucharków. Kiedy panna cotta wystygnie, wstawiamy ją do lodówki na 3-4 godziny (aż stężeje).

Przygotowujemy mus – agrest i cukier wkładamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, w którym agrest będzie całkowicie rozgotowany. Pamiętajmy, żeby co jakiś czas zamieszać agrest łyżką, inaczej może przywrzeć do dna garnka. Na koniec mus przecieramy przez sito i wykładamy na panna cottę. Deser dekorujemy kwiatami bławatka.

Kilka zdjęć gotowego deseru. Przeczytajcie, proszę, wpis do samego końca, niżej jest jeszcze przepis na nieco inną panna cottę (równie pyszną).

W bardzo podobny sposób możemy też przygotować czerwcową wersję deseru – z kwiatami czarnego bzu i musem truskawkowym (ten duet jest po prostu idealny!).

Panna cottę przygotowujemy dokładnie tak samo, tylko zamieniamy wiązówkę na 2 duże kwiatostany bzu czarnego.

Mus truskawkowy

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki zimnej wody (1+2)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, wkładamy do garnka, na dno wlewamy łyżkę wody. Gotujemy truskawki 6-7 minut, następnie blendujemy. Mąkę kukurydzianą rozpuszczamy w 2 łyżkach wody, dodajemy do truskawek, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Jeszcze raz zagotowujemy. Przestudzony mus wylewamy na panna cottę.

Tags: agrest, bez czarny, bławatek, deser, lato, panna cotta, truskawki, wiązówka błotna
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HANNA MICHOŃ

Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!

Ostatnie wpisy

  • Nowy kurs mydlarski w Ełku
  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami
  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim

Najnowsze komentarze

  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały

Licznik odwiedzin

  • 85138Odsłon razem:
  • 484Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • luty 2023
  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

Jak ugryźć las?

2 weeks 2 days ago

Kolejny spacer ziołowy 27 maja!

2
View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2023 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}