Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
on 2 grudnia, 2018

Jak smakuje zimowy las?

KULINARNE

Wielu osobom wydaje się, że zimą w lesie nie jesteśmy w stanie znaleźć nic do jedzenia. Rzeczywiście, zdecydowanie łatwiej zbierać dzikie rośliny od wiosny do jesieni, kiedy są młode liście, kwiaty czy owoce, ale i w tych chłodnych miesiącach wcale nie musimy wracać ze spaceru z pustym koszykiem. Mamy o tej porze mnóstwo surowców, z których można na przykład przyrządzić najróżniejsze napary.

Na pewno kojarzycie gotowe mieszanki aromatyzowanych herbat o charakterystycznych nazwach typu Cicha noc, Leśny elf, Anielskie łąki czy Malinowy ogród (to nie moje pomysły, lecz przykłady z obserwacji półek w supermarketach i ofert sklepów internetowych). Ja dzisiaj proponuję własnoręczne przygotowanie naparu Zimowy las – bez żadnych sztucznych aromatów i innych zbędnych dodatków – wyłącznie z tego, co daje nam teraz natura.

Tak teraz wygląda las w okolicach Ełku – może niedługo spadnie trochę śniegu…

A podczas samego spaceru i zbierania surowców na naszą herbatkę, też nie musimy być głodni. Doskonałą i zdrową przekąską będą pąki drzew i krzewów. Najlepsze, według mnie, są pąki jarzębiny o wspaniałym smaku migdałów – taki „dziki marcepan”. Całkiem przyjemne są także pąki lipy, jest w nich sporo śluzów, więc przydają się podczas bólu gardła.

Warto rozglądać się również za dzikimi owocami – gdzieniegdzie jest jeszcze trochę późnych malin, a jagody berberysu wiszą na gałęziach nawet do lutego. Takie przemrożone owoce prosto z krzaka są przepyszne: kwaskowe, o bardzo skoncentrowanym smaku, lepsze niż lody!

Inne nazwy berberysu to kwaśnica lub kwaśniec – wystarczy raz spróbować owoców, by zrozumieć dlaczego…

Jeżeli jesteście ciekawi, jak może smakować las zimą, przygotujcie herbatę według poniższego przepisu. Przy okazji poprawicie sobie trochę odporność – w składzie naszego naparu będą m.in. olejki eteryczne, witamina C, odrobina glikozydów cyjanogennych , czyli będzie to napój o działaniu wzmacniającym, przeciwzapalnym i odkażającym.

Przechodzimy do przygotowania?

Co będzie nam potrzebne:

  • kawałek gałązki sosny
  • gałązka świerka
  • gałązka czeremchy
  • owoce berberysu

Przygotowanie: gałązki połamać lub pociąć na  2-centymetrowe kawałki i umieścić w szklance lub filiżance, warto skropić je też odrobiną alkoholu np. rumu (nie wszystkie substancje rozpuszczają się w wodzie). Dodać owoce berberysu i zalać wszystko wrzątkiem. Zaparzać pod przykryciem 5-10 minut. Gotowe – trzeba pić, póki gorące – przy okazji się rozgrzejemy, a  przy tych temperaturach na pewno nam się to przyda…

Tags: berberys, czeremcha, napar, rozgrzanie, sosna, świerk, zima
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HANNA MICHOŃ

Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!

Ostatnie wpisy

  • Nowy kurs mydlarski w Ełku
  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami
  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim

Najnowsze komentarze

  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały

Licznik odwiedzin

  • 80044Odsłon razem:
  • 437Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • luty 2023
  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

Jak ugryźć las?

6 hours 48 minutes ago

Miejsca jeszcze są, można przyjść

View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2023 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}