Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
on 18 listopada, 2018

Czasem warto się powstrzymać, czyli kilka słów o umiarze

ZIELARSKIE ABC

Dzisiaj porozmawiamy o czymś, co się w życiu bardzo przydaje, czyli o umiarze. Powiedzenie sobie w pewnym momencie „dość!” i faktyczne zaprzestanie czy to zbierania roślin, czy ich jedzenia, często nie jest takie łatwe, ale bywa konieczne – o ile oczywiście nie chcemy zaszkodzić własnemu zdrowiu lub środowisku.

Zacznijmy więc od omówienia umiaru podczas zbiorów. Nie zrywajmy wszystkich roślin w danej lokalizacji – zbierzmy kilka sztuk tutaj, kilka w następnym miejscu, kolejne jeszcze kawałek dalej. Postarajmy się myśleć przyszłościowo: jeżeli już teraz zadbamy o to, aby dane stanowisko nie zostało zniszczone, będziemy mogli wrócić w to samo miejsce w kolejnych latach. Ta sama zasada odnosi się również do części drzew i krzewów. Jeżeli chcemy na przykład zrobić sałatkę z młodych liści lipy (polecam! Są naprawdę przepyszne!), nie zbierajmy wszystkich z jednego drzewa – dla rośliny uzupełnienie takiego ubytku będzie naprawdę dużym wyzwaniem. A nam przejście kilku dodatkowych metrów nie zrobi chyba specjalnej różnicy, w końcu ruch to zdrowie.

Młode liście lipy mają naprawdę wspaniały smak – kto jeszcze nie jadł, niech koniecznie spróbuje przy najbliższej okazji.

Ścinamy tylko kilka łodyżek macierzanki i ruszamy do kolejnej kępy… 

Pamiętajmy również o tym, aby zbierać wyłącznie te części roślin, które są nam potrzebne. Jeżeli chcemy wykorzystać tylko kwiaty, nie wyrywajmy roślin razem z korzeniami. Jeżeli potrzebujemy samych liści, nie odłamujmy całych gałązek. Unikajmy bezsensownego niszczenia. Zawsze warto mieć przy sobie nożyczki czy sekator. Wiele roślin ma taką budowę, że nie jesteśmy w stanie złamać ich dokładnie w tym miejscu, w którym byśmy chcieli i próba oderwania kawałka często kończy się wyrwaniem całej rośliny lub dużej jej części.

Zdaję sobie sprawę, że zbieranie czegokolwiek potrafi bardzo wciągnąć i przerwanie wymaga naprawdę dużo wysiłku, ale postarajmy się zebrać tylko tyle surowca, ile faktycznie damy radę zużyć w ciągu najbliższego roku. Im dłużej zioła przechowujemy, tym więcej cennych składników  z nich „ucieka”, to samo dotyczy smaku i zapachu. Zdecydowanie  lepiej zebrać nową partię w kolejnym sezonie niż zrobić od razu zapas na kilka lat. Znając życie, i tak spora część tego zapasu trafiłaby w pewnym momencie do kosza. Szkoda naszej pracy i szkoda roślin.

I kolejny, równie ważny, punkt: nie zapominajmy, że to, co zbierzemy, musimy mieć też gdzie przechowywać. Łatwiej niewątpliwie znaleźć miejsce na 1 czy 2 słoiki niż na 15. A większość z nas ma jednak dość ograniczoną przestrzeń w mieszkaniu… Proza życia, ale warto o tym pamiętać.

Tegoroczne zbiory – nic się nie zmarnowało, część owoców bzu zużyliśmy od razu, reszta została wysuszona albo przerobiona na sok.

Umiar jest też bardzo wskazany podczas jedzenia – niby wszyscy to wiemy, ale raz na jakiś czas lubimy o tym zapomnieć (szczególnie w okresie świątecznym – jak już zjemy zdecydowanie więcej niż powinniśmy, to TUTAJ jest przepis na mieszankę ziołową poprawiającą trawienie). Uważajmy zwłaszcza w sytuacji, kiedy jemy coś po raz pierwszy. Zaczynajmy zawsze od małej ilości i obserwujmy reakcję organizmu. Jeżeli nic złego się nie dzieje, możemy stopniowo zwiększać porcję. Szczególną ostrożność należy zachować podczas spożycia fragmentów roślin bogatych w pyłek, czyli na przykład męskich kwiatostanów brzozy, olchy, leszczyny. Może wystąpić reakcja alergiczna, dlatego lepiej zjeść za jednym razem dwa takie kwiatostany niż na przykład dziesięć, nie ma sensu ryzykować.

Męskie kwiatostany leszczyny, pyłek już się sypie.

Leszczynowe kotki po rozdrobnieniu – miska żółciutka od pyłku.

A jeśli jesteśmy na spacerze i widzimy jakiś nieznany nam gatunek, zróbmy zdjęcie i spróbujmy zidentyfikować tę roślinę w domu przy pomocy atlasu. Możemy także poprosić o pomoc kogoś, kto zna się na tym lepiej od nas. Jeżeli nie znamy nikogo takiego osobiście, warto skorzystać z internetu – są różne fora i grupy skupiające osoby zainteresowane botaniką. Niestety dość często na takich stronach pojawiają się zdjęcia przedstawiające naprawdę imponującą ilość zebranych ziół, a zdjęciom tym towarzyszy pytanie „co to właściwie jest i czy da się to jakoś wykorzystać?”. Nie postępujmy w ten sposób. Ten gatunek może być przecież pod ochroną albo się nam po prostu nie przyda. Szanujmy to, co nas otacza – tak naprawdę cały powyższy wpis zawiera się w tym właśnie zdaniu.

Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HANNA MICHOŃ

Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!

Ostatnie wpisy

  • Spacery ziołowe 2025
  • Warsztaty w Ełku (styczeń – marzec 2024)
  • Warsztaty w Ełku (październik – grudzień 2023)
  • Nowy kurs mydlarski w Ełku
  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami

Najnowsze komentarze

  • Sabina - Ochronna pomadka na zimę
  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje

Licznik odwiedzin

  • 128643Odsłon razem:
  • 391Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • luty 2025
  • styczeń 2024
  • październik 2023
  • luty 2023
  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Cannot call API for app 405460652816219 on behalf of user 4664515110323635

Copyright Jak ugryźć las? 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}