Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
on 23 grudnia, 2018

„Już nie mogę… Zjem jeszcze!”, czyli zbawienna mieszanka na trawienie

DOMOWA APTECZKA

Podczas świąt nasze stoły aż uginają się od potraw i to takich, którym ciężko się oprzeć. Większość z nas rok po roku popełnia więc dokładnie ten sam błąd: po prostu w święta jemy zdecydowanie więcej niż powinniśmy. A jak już przesadzimy z jedzeniem, to zaczynamy cierpieć. Pojawia się wtedy często myśl „dlaczego znowu się nie powstrzymałem/powstrzymałam?”, niektórzy uznają zaś, że „warto było”. Niezależnie od reakcji, skutek jest zwykle ten sam, a mianowicie pojawia się problem w postaci bólu żołądka, nudności i innych dolegliwości gastrycznych. Co zrobić w takiej sytuacji? Z pomocą przychodzą nam różne rośliny.

Zapraszam dziś na świąteczny niezbędnik, czyli ziołową mieszankę wspomagającą trawienie.

W skład mieszanki wchodzi:

– dziurawiec

– kocanki

– koper włoski

– macierzanka

– mięta

– rumianek

– szałwia

– tymianek

– siemię lniane

opcjonalnie i w niewielkiej ilości: bylica piołun, ruta (działają bardzo dobrze, ale są wyjątkowo gorzkie), przyprawy: goździki, cynamon, kminek

Jak przygotować mieszankę? Wszystkie składniki wsypujemy do miski, porządnie mieszamy i przekładamy do słoika. Proporcje ziół w takich mieszankach to zazwyczaj 1:1:1…, czyli dajemy wszystkiego po tyle samo (na przykład po łyżce). Skład można oczywiście modyfikować, jest znacznie więcej roślin o podobnym działaniu, a jeżeli któregoś z wymienionych przeze mnie składników nie lubicie, po prostu go nie dodawajcie.

Warto przygotować większą ilość mieszanki zawczasu i używać jej w razie potrzeby. Słoik z mieszanką najlepiej postawić w kuchni, blisko czajnika – człowiek przejedzony nie lubi albo nie jest w stanie daleko chodzić… 😉

Kiedy następnym razem (być może już jutro) przecenicie nieco Wasze możliwości podczas posiłku i nie będziecie czuć się najlepiej, wsypcie łyżeczkę mieszanki do szklanki lub filiżanki, zalejcie zioła wrzątkiem i odstawcie pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie napar warto dodatkowo przecedzić przez sitko. Napój należy pić, kiedy jest jeszcze gorący. Na efekty na szczęście nie trzeba czekać długo. A jakie to będą efekty? Nasza mieszanka pomaga przy zaburzeniach trawienia: pobudza przemianę materii, poprawia pracę układu pokarmowego, zwiększa wydzielanie żółci i soku żołądkowego, działa rozkurczowo, krótko mówiąc przynosi ulgę po przesadnym ucztowaniu.

Jeżeli należycie do tych szczęśliwców, którzy mają bardzo silną wolę i potrafią powiedzieć sobie „stop” przy wigilijnym stole – świetnie! Ale jeżeli nie, to poświęćcie chwilę podczas świątecznych przygotowań i zróbcie sobie tę mieszankę – może Wam się przydać…

Tags: dziurawiec, kocanki, macierzanka, mieszanka, mięta, napar, rumianek, szałwia, trawienie, tymianek
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HANNA MICHOŃ

Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!

Ostatnie wpisy

  • Nowy kurs mydlarski w Ełku
  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami
  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim

Najnowsze komentarze

  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały

Licznik odwiedzin

  • 80043Odsłon razem:
  • 436Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • luty 2023
  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

Jak ugryźć las?

6 hours 11 minutes ago

Miejsca jeszcze są, można przyjść

View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2023 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}