Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
on 6 listopada, 2018

Spacer „Jadalne owoce jesieni cz.II” (CEE)

CEE w Ełku

22 września ponownie spotkaliśmy się, by wspólnie poznawać dzikie owoce. Tym razem nie padało, zrobiło się za to bardzo zimno i wiał nieprzyjemny wiatr. Żeby poprawić sobie humor, wycieczkę zaczęliśmy od zjedzenia ciasta drożdżowego z czeremchą. Tutaj nastąpiło pierwsze zaskoczenie – nie wszyscy z uczestników wiedzieli, że czeremcha w ogóle ma owoce, a co dopiero, że są one jadalne i do tego bardzo smaczne. Po słodkim początku przyszła pora na odrobinę goryczy: kolejnym z bohaterów spotkania był chmiel o gorzkawym smaku. Udało nam się też znaleźć kilka inwazyjnych gatunków pochodzących z Ameryki Północnej, czyli przede wszystkim nawłoć kanadyjską i topinambur. A jak je skutecznie zwalczać? Najlepiej zjadając ;). Na koniec zajęć omówiliśmy różne gatunki jarzębów, przyjrzeliśmy się z bliska ich liściom oraz porównaliśmy smak owoców. Jarząb szwedzki ze względu na dużo łagodniejszy (i całkowicie pozbawiony goryczy) smak wypada w tym zestawieniu zdecydowanie lepiej niż popularna jarzębina, czyli jarząb pospolity.

W spotkaniu wzięły udział 22 osoby.

Fot.Sławomir Michoń

 

Czeremcha już zebrana, czeka w kuchni na swoją kolej. 

 

Przyglądamy się owocom czeremchy i uczymy się odróżniać ten gatunek od czarnego bzu. 

 

Ciasto drożdżowe z czeremchą…

 

Degustacja. Chyba ciasto było całkiem niezłe, bo zniknęło w ciągu minuty.

 

Powtórka z poprzednich spotkań, czyli sprawdzamy ile gatunków uda nam się rozpoznać (była m.in.cykoria podróżnik, szczaw, krwawnik, wrotycz, bylica).

 

Jak odróżnić malinę od jeżyny, kiedy nie widać owoców? Całkiem prosto, patrzymy na spód liści.

 

Jeszcze kilka owoców jeżyny udało się znaleźć.

 

Nawłoć kanadyjska (obcy i inwazyjny gatunek) – najlepiej łączyć przyjemne z pożytecznym, czyli zwalczać, zjadając. 

 

Przepiękny głóg – w tym roku wyjątkowo słodki!

 

Na początku spotkania było słodko, czas na coś gorzkiego – przed nami chmiel, czyli coś w sam raz na uspokojenie i dobry sen. 

 

Owoce jarzębu jeszcze przed przerobieniem…

 

…a tutaj już po – focaccia z jarzębiną (przepis z „Dzikiej kuchni”), a w tle wrotyczowe bukiety.

 

Tags: CEE, czeremcha, Ełk, jerzębina, warsztaty
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HANNA MICHOŃ

Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!

Ostatnie wpisy

  • Nowy kurs mydlarski w Ełku
  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami
  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim

Najnowsze komentarze

  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały

Licznik odwiedzin

  • 80000Odsłon razem:
  • 393Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • luty 2023
  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

Jak ugryźć las?

1 day 19 hours ago

Pojutrze kolejne warsztaty mydlarskie dla

View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2023 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}