Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
on 22 stycznia, 2022

Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim

KOSMETYCZNE

Pod koniec ubiegłego roku wśród spotkań organizowanych przez ełckie Centrum Edukacji Ekologicznej pojawiły się warsztaty mydlarskie. Zajęcia spotkały się z bardzo dużym zainteresowaniem, dlatego na ten rok zaplanowaliśmy aż 12 spotkań poświęconych samodzielnemu robieniu mydła! Terminy warsztatów znajdują się TUTAJ. Podczas każdego ze spotkań wykonamy jeden rodzaj mydła (każde kolejne będzie odrobinę bardziej skomplikowane od poprzedniego), nie zabraknie również teorii – dowiemy się, jakie gatunki roślin warto uwzględniać w recepturach, porozmawiamy o konserwacji mydeł, poznamy różne rodzaje barwników oraz zapachów i poruszymy jeszcze wiele innych wątków. Serdecznie zapraszam na warsztaty, będzie się działo! 🙂

Pierwsze tegoroczne warsztaty mydlarskie już za nami – w ubiegłą sobotę zrobiliśmy rumiankowe mydło z woskiem pszczelim. Poniżej zamieszczam przepis wraz z krótką instrukcją wykonania.

Uwaga! Jeżeli nigdy wcześniej nie robiliście mydła sodowego, zapoznajcie się najpierw z podstawami. Jest sporo stron i grup na facebooku poświęconych samodzielnemu robieniu mydła, znajdziecie tam mnóstwo informacji i instrukcji ze zdjęciami ilustrującymi cały proces. Pamiętajcie również o BHP podczas robienia mydeł (więcej na ten temat możecie przeczytać na przykład na ukrecone.com (TUTAJ).

Składniki (z tej porcji otrzymamy około 1,3 kg mydła, czyli 11-12 kostek):

200 g masła shea (ja do mydeł używam nierafinowanego)

200 g oleju kokosowego

150 g oliwy z wytłoczyn z oliwek (pomace)

25 g wosku pszczelego

200 g oleju rzepakowego

50 g oleju ryżowego

50 g oleju rycynowego

280 g mocnego naparu z kwiatów rumianku

113, 6 g wodorotlenku sodu (NaOH)

Przygotowujemy mocny napar z rumianku (możemy zrobić to dzień wcześniej) – wsypujemy do garnka lub innego naczynia pół szklanki kwiatów rumianku, zalewamy 1,5 – 2 szklankami gorącej wody i ostawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Następnie odważamy potrzebną ilość (280 g) i zamrażamy (najlepiej w kostkach).

W garnku umieszczamy masło shea, olej kokosowy, wosk pszczeli oraz oliwę z wytłoczyn. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cały wosk się rozpuści.

Gdy tłuszcze stałe i wosk się rozpuszczają, przygotowujemy ług. Zamrożony napar umieszczamy w zlewce lub słoiku (dla bezpieczeństwa całość warto postawić w zlewie lub większym naczyniu – jeśli słoik pęknie, ług nie rozleje się po całej kuchni), na wierzch wsypujemy odważony wodorotlenek.

Warto ostrożnie wymieszać ług (cały wodorotlenek musi się rozpuścić) – najlepiej sprawdzają się do tego silikonowe szpatułki.

Gdy wosk i tłuszcze w garnku staną się płynne, dodajemy pozostałe oleje (ryżowy, rycynowy, rzepakowy), a następnie dokładnie blendujemy całość. Możemy też umieścić wszystkie tłuszcze w garnku na samym początku i podgrzewać wszystko razem, ale to wydłuży nam czas przygotowania mydła – tłuszcze po rozpuszczeniu muszą przestygnąć, w momencie łączenia z ługiem powinny być ciepłe (30-40 stopni), nie gorące.

W tej recepturze prawie 3% masy tłuszczów stanowi wosk pszczeli. Gdy tłuszcze będą stygły, wosk może zacząć się zestalać – warto co jakiś czas zajrzeć do garnka.

Gdy zauważymy, że wosk się zestala, dokładnie blendujemy całość. Nie chcemy mieć zatopionych kawałków wosku w gotowym mydle.

Sprawdzamy, jak wygląda ług. Mieszamy delikatnie, żeby upewnić się, czy w ługu nie pływają kawałki zamrożonego naparu lub nierozpuszczonego wodorotlenku. Jeśli wszystko jest w porządku, przystępujemy do łączenia tłuszczów z ługiem.

Przed dodaniem ługu, ostatni raz dokładnie blendujemy tłuszcze z woskiem. Ług warto wlewać przez sitko (jeśli w ługu zostały niewielkie kawałki nierozpuszczonego wodorotlenku, sitko je wyłapie).

Mieszamy całość do momentu, w którym otrzymamy jednorodną emulsję (możemy pulsacyjnie blendować, ale w tym przypadku zalecam znacznie więcej mieszania niż blendowania – wosk powoduje dość szybkie gęstnienie masy). Jeśli chcemy pobawić się kolorami i zrobić jakieś wzory (jak na przykład w mydle na samej górze wpisu), musimy działać błyskawicznie. Jeśli nie macie jeszcze dużego doświadczenia w mydleniu, lepiej zróbcie mydło bez dodatku barwników, też będzie piękne!

Przelewamy budyń do formy, czekamy chwilkę, aż mydło będzie bardzo gęste…

… i robimy fale łyżeczką. Oczywiście chodzi tutaj tylko o estetykę, możemy zostawić mydło w takim stanie jak na poprzednim zdjęciu, nie będzie to miało wpływu na właściwości gotowej kostki. Jeśli zrobiliśmy mydło w bloku, czekamy z krojeniem do następnego dnia (około doby).

Mydło z garnka możemy przelać do jednej dużej formy (jak na zdjęciach wyżej) lub do małych foremek. Wybór należy do Was! W obu przypadkach po wyjęciu mydeł z formy (i ewentualnym pokrojeniu), odkładamy mydło w suche, przewiewne miejsce (dobrze sprawdza się karton – ważne, żeby nie był lakierowany) i zapominamy o nim na przynajmniej 4 tygodnie, a jeszcze lepiej na 6 tygodni. Po tym czasie możemy już mydła używać, ale zachęcam Was, żebyście zostawili chociaż jedną kostkę na później i wrócili do niej po 6 miesiącach albo po roku – zobaczycie, że z czasem mydło będzie miało coraz lepsze właściwości.

Na koniec krótko o tym, dlaczego warto dodawać do domowych mydeł wosk pszczeli i rumianek. Wosk odpowiada za właściwości pielęgnujące (zmiękcza, chroni i zapobiega wysuszeniu skóry) oraz twardość kostki. Z moich doświadczeń wynika, że także konserwuje i przedłuża trwałość mydła. Rumianek z kolei działa na skórę przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo i odkażająco, przyspiesza gojenie, a dzięki obecności kumaryn i olejku eterycznego nadaje mydłom przyjemny zapach.

Tags: CEE, Ełk, mydło, rumianek, warsztaty mydlarskie, wosk pszczeli
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HANNA MICHOŃ

Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!

Ostatnie wpisy

  • Nowy kurs mydlarski w Ełku
  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami
  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim

Najnowsze komentarze

  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały

Licznik odwiedzin

  • 76754Odsłon razem:
  • 524Odsłon w tym tygodniu:
  • 2Goście obecnie online:

Archiwa

  • luty 2023
  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

9 hours 15 minutes ago

This content isn't available right now

Przypominam, że już dziś spotkanie

1 
View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2023 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}