Wiele osób co roku niecierpliwie czeka, aż zakwitną magnolie – nic dziwnego, drzewo obsypane dużymi, białymi lub jasnoróżowymi kwiatami to wspaniały widok, obok którego mało kto potrafi przejść obojętnie. I choć prawie wszyscy zachwycają się wyglądem (a może także zapachem) tych roślin, to nie każdy wie, że płatki magnolii są jadalne – można jeść je na surowo, smażyć, marynować, zrobić z nich ocet (będzie miał bardzo ładny, pomarańczoworóżowy kolor). Bardzo smaczna jest też lemoniada, przygotowywana podobnie jak lemoniada z kwiatów lilaka (zalewamy płatki zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc, następnie dodajemy do smaku sok z cytryny i cukier lub inne słodzidło, mieszamy i gotowe).
Czasem po prostu trzeba sobie nieco osłodzić życie, dlatego dziś podaję dwa przepisy na proste magnoliowe przetwory: syrop i płatki tarte z cukrem. W obu przypadkach zrywamy same płatki, możemy wykorzystać również te, które leżą pod drzewem (zbieramy oczywiście tylko te, które spadły niedawno i wciąż są świeże, jędrne i nie mają przebarwień).
Syrop magnoliowy
Aby uzyskać około 500 ml syropu, potrzebujemy:
- 4 litry płatków magnolii
- 100 ml wody
- 500 g cukru
- sok z 1 cytryny
Płatki magnolii umieszczamy w garnku, dodajemy pozostałe składniki. Przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu przez 15 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pozostawiamy syrop na kolejny kwadrans (wciąż na małym ogniu). Po tym czasie przelewamy syrop przez sito do drugiego garnka i doprowadzamy do zagotowania. Gorący syrop przelewamy od razu do słoiczków i mocno je zakręcamy. Gdy wszystko wystygnie, nakrętka powinna się „zassać”.
Syrop smakuje tak jak pachną płatki magnolii – kwiatowo z wyczuwalną nutą cytrusów, nieco orientalnie. Możemy wykorzystać go na przykład do przygotowania lemoniady (szczególnie wtedy, gdy nie mamy już dostępu do świeżych płatków), nasączania ciasta czy polać nim lody.
Płatki magnolii tarte z cukrem (na ok. 400 ml)
- 3 szklanki płatków magnolii
- 500 g cukru
- sok z 1 cytryny
Do wyboru mamy dwie metody – możemy ucierać płatki z cukrem ręcznie w moździerzu, jest to jednak bardzo praco- i czasochłonne. Jeśli chcemy przygotować od razu większą ilość, polecam użycie blendera – znacząco skraca to czas wykonania i nie wymaga użycia dużej siły. Cukier magnoliowy przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Przechowujemy w lodówce – wytrzyma przynajmniej pół roku. Płatkami magnolii utartymi z cukrem możemy przekładać ciasteczka, nadziewać naleśniki czy rogaliki, to także dobry dodatek do sorbetów lub sosów owocowych.
Written by Hanna
HANNA MICHOŃ
Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!
Ostatnie wpisy
Najnowsze komentarze
Licznik odwiedzin
- 120298Odsłon razem:
- 402Odsłon w tym tygodniu:
- 0Goście obecnie online:
Archiwa
Cannot call API for app 405460652816219 on behalf of user 4664515110323635
Dodaj komentarz