Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
on 25 maja, 2021

Magnolia na osłodę życia

KULINARNE

Wiele osób co roku niecierpliwie czeka, aż zakwitną magnolie – nic dziwnego, drzewo obsypane dużymi, białymi lub jasnoróżowymi kwiatami to wspaniały widok, obok którego mało kto potrafi przejść obojętnie. I choć prawie wszyscy zachwycają się wyglądem (a może także zapachem) tych roślin, to nie każdy wie, że płatki magnolii są jadalne – można jeść je na surowo, smażyć, marynować, zrobić z nich ocet (będzie miał bardzo ładny, pomarańczoworóżowy kolor). Bardzo smaczna jest też lemoniada, przygotowywana podobnie jak lemoniada z kwiatów lilaka (zalewamy płatki zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc, następnie dodajemy do smaku sok z cytryny i cukier lub inne słodzidło, mieszamy i gotowe).

Czasem po prostu trzeba sobie nieco osłodzić życie, dlatego dziś podaję dwa przepisy na proste magnoliowe przetwory: syrop i płatki tarte z cukrem. W obu przypadkach zrywamy same płatki, możemy wykorzystać również te, które leżą pod drzewem (zbieramy oczywiście tylko te, które spadły niedawno i wciąż są świeże, jędrne i nie mają przebarwień).

Syrop magnoliowy

Aby uzyskać około 500 ml syropu, potrzebujemy:

  • 4 litry płatków magnolii
  • 100 ml wody
  • 500 g cukru
  • sok z 1 cytryny

Płatki magnolii umieszczamy w garnku, dodajemy pozostałe składniki. Przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu przez 15 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pozostawiamy syrop na kolejny kwadrans (wciąż na małym ogniu). Po tym czasie przelewamy syrop przez sito do drugiego garnka i doprowadzamy do zagotowania. Gorący syrop przelewamy od razu do słoiczków i mocno je zakręcamy. Gdy wszystko wystygnie, nakrętka powinna się „zassać”.

Syrop smakuje tak jak pachną płatki magnolii – kwiatowo z wyczuwalną nutą cytrusów, nieco orientalnie. Możemy wykorzystać go na przykład do przygotowania lemoniady (szczególnie wtedy, gdy nie mamy już dostępu do świeżych płatków), nasączania ciasta czy polać nim lody.

Płatki magnolii tarte z cukrem (na ok. 400 ml)

  • 3 szklanki płatków magnolii
  • 500 g cukru
  • sok z 1 cytryny

Do wyboru mamy dwie metody – możemy ucierać płatki z cukrem ręcznie w moździerzu, jest to jednak bardzo praco- i czasochłonne. Jeśli chcemy przygotować od razu większą ilość, polecam użycie blendera – znacząco skraca to czas wykonania i nie wymaga użycia dużej siły. Cukier magnoliowy przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Przechowujemy w lodówce – wytrzyma przynajmniej pół roku. Płatkami magnolii utartymi z cukrem możemy przekładać ciasteczka, nadziewać naleśniki czy rogaliki, to także dobry dodatek do sorbetów lub sosów owocowych.

Tags: jadalne kwiaty, kwiaty tarte z cukrem, magnolia, maj, syrop
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HANNA MICHOŃ

Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!

Ostatnie wpisy

  • Nowy kurs mydlarski w Ełku
  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami
  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim

Najnowsze komentarze

  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały

Licznik odwiedzin

  • 85123Odsłon razem:
  • 519Odsłon w tym tygodniu:
  • 2Goście obecnie online:

Archiwa

  • luty 2023
  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

Jak ugryźć las?

2 weeks 2 days ago

Kolejny spacer ziołowy 27 maja!

2
View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2023 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}