Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
on 24 października, 2020

Korzenne ciasteczka z żołędzi

KULINARNE . Uncategorized

Październik i listopad to idealny czas na pieczenie. Na pierniki jeszcze trochę za wcześnie, więc przygotujemy ciasteczka nieco podobne w smaku, ale dodatkowo z leśnym, jesiennym akcentem.

Do ciasteczek będziemy potrzebować mąki żołędziowej. Możemy użyć gotowej mąki ze sklepu (jest to wersja znacznie szybsza i mniej pracochłonna). Jeśli jednak chcemy zrobić mąkę sami, to koniecznie pamiętajmy o odpowiednim przygotowaniu żołędzi po zbiorze. Żołędzie zawierają duże ilości tanin, co sprawia że na surowo są potwornie gorzkie. Dlatego nie wystarczy ich wysuszyć i zmielić – żeby żołędzie były jadalne, trzeba je najpierw odgoryczyć (odsyłam tutaj do innych stron, można wpisać w wyszukiwarkę „odgoryczanie żołędzi” lub „ługowanie żołędzi”). Jak mamy już mąkę, niezależnie od tego, w jaki sposób ją zdobyliśmy, możemy brać się za pieczenie.

Ciasteczka nie są może cudownej urody, ale w tym przypadku bardzo pasuje mi taki surowy wygląd – w końcu dąb to drzewo symbolizujące potęgę, szlachetność i siłę, nie ma tu miejsca na fikuśne ozdoby, polewy czy wymyślne dodatki. Żołędziowe ciastka po prostu powinny być rustykalne!

Składniki na ciasteczka żołędziowe (z takiej ilości wychodzą mniej więcej 3 blachy):

150 g mąki żołędziowej

150 g mąki pszennej (białej)

150 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub żytniej)

150 g masła

1 jajko

3 łyżki miodu

2 łyżki śmietany

3 łyżki cukru

3 łyżeczki korzennych przypraw (cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir, kolendra, trochę pieprzu)

2 łyżeczki kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej (lekko czubata)

starta skórka z jednej pomarańczy

po 2-3 krople olejku cytrynowego i migdałowego

Przygotowanie: 

Do miski wsypujemy wszystkie mąki. Zimne masło kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miski i przez kilka minut siekamy z mąką. Dodajemy jajko, miód i śmietanę, jeszcze przez chwilę siekamy całość nożem. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy następnie do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie odkrawamy po kawałku, wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm, wycinamy ciasteczka foremką lub kieliszkiem i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie, po wystygnięciu trochę stwardnieją i będą przyjemnie chrupać.

Ciasteczka żołędziowe możemy oczywiście piec przez cały rok, ale najlepiej smakują jedzone w sezonie jesienno-zimowym w towarzystwie jakiegoś rozgrzewającego napoju. Brak Wam pomysłu, czym popić? Wpis z propozycjami już wkrótce…

Tags: ciasteczka, korzenne, żołędzie
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HANNA MICHOŃ

Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!

Ostatnie wpisy

  • Spacery ziołowe 2025
  • Warsztaty w Ełku (styczeń – marzec 2024)
  • Warsztaty w Ełku (październik – grudzień 2023)
  • Nowy kurs mydlarski w Ełku
  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami

Najnowsze komentarze

  • Sabina - Ochronna pomadka na zimę
  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje

Licznik odwiedzin

  • 128643Odsłon razem:
  • 391Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • luty 2025
  • styczeń 2024
  • październik 2023
  • luty 2023
  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Cannot call API for app 405460652816219 on behalf of user 4664515110323635

Copyright Jak ugryźć las? 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}