Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
on 20 czerwca, 2021

Czerwiec w butelce

KULINARNE

Gdyby ktoś zapytał mnie, jak smakuje czerwiec, odpowiedziałabym bez wahania: truskawkami i kwiatami bzu. To idealne połączenie, świetnie sprawdza się w różnych deserach (TUTAJ znajdziecie przepis na panna cottę z kwiatami bzu i musem truskawkowym), przetworach (dżem truskawkowy z bzem jest przepyszny) czy napojach. W dzisiejszym wpisie podaję przepis na najlepszą nalewkę, jaką do tej pory udało mi się zrobić – oczywiście bzowo-truskawkową.

Z podanych proporcji otrzymamy około 1,5 litra nalewki (radzę od razu zrobić podwójną porcję ;))

Do zrobienia nalewki z truskawek i kwiatów czarnego bzu będziemy potrzebować:

  • 350 ml spirytusu
  • 550 ml wody
  • 4-5 dużych kwiatostanów bzu
  • 1 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • sok z 1,5 cytryny

Przygotowanie:

Kwiatostany bzu umieszczamy w słoiku, zalewamy spirytusem wymieszanym z wodą, zakręcamy słoik. Truskawki kroimy na kawałki, dodajemy cukier i sok z cytryny, dokładnie mieszamy, po czym przekładamy do drugiego słoika, również zakręcamy. Oba słoiki odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przelewamy bzowy alkohol przez sitko lub filtr do kawy (ja wybieram zwykle tę drugą opcję – jeśli jakieś drobne bezkręgowce nie uciekły z kwiatów w porę, filtr je wyłapie, sitko niekoniecznie). Do alkoholu dodajemy zawartość słoika z truskawkami, mieszamy całość i wlewamy z powrotem do słoików, zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce na 4-5 tygodni. Następnie przecedzamy (truskawek nie wyrzucamy, można je wrzucić do garnka, dodać wanilię, ewentualnie dosłodzić cukrem, pogotować i będzie świetny dżem) i sprawdzamy smak – jeśli nalewka jest zbyt słodka, dodajemy sok z 1 cytryny. Zlewamy nalewkę do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka miesięcy.

Kwiaty bzu po zalaniu alkoholem zrobią się ciemniejsze, nawet brązowe – nie ma powodów do niepokoju. Pamiętajmy, żeby po 24 godzinach odcedzić kwiaty, inaczej nalewka będzie miała gorzkawą nutę.
Truskawki po 24 godzinach – owoce puściły sok, większość cukru się rozpuściła i powstał pyszny truskawkowy syrop.
Nalewka cudownie smakuje zwłaszcza zimą – kolor, zapach i smak od razu przywołują na myśl słoneczny, gorący, czerwiec… 🙂

Tags: bez czarny, czerwiec, jadalne kwiaty, nalewka, truskawki
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HANNA MICHOŃ

Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!

Ostatnie wpisy

  • Spacery ziołowe 2025
  • Warsztaty w Ełku (styczeń – marzec 2024)
  • Warsztaty w Ełku (październik – grudzień 2023)
  • Nowy kurs mydlarski w Ełku
  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami

Najnowsze komentarze

  • Sabina - Ochronna pomadka na zimę
  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje

Licznik odwiedzin

  • 130057Odsłon razem:
  • 224Odsłon w tym tygodniu:
  • 1Goście obecnie online:

Archiwa

  • luty 2025
  • styczeń 2024
  • październik 2023
  • luty 2023
  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Cannot call API for app 405460652816219 on behalf of user 4664515110323635

Copyright Jak ugryźć las? 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}