Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
on 21 lutego, 2020

Wczesnowiosenny syrop z podbiału

DOMOWA APTECZKA . GATUNKI

Kojarzycie te małe złote słoneczka? Zwykle pojawiają się w marcu jako jedne z pierwszych wiosennych kwiatów. To podbiał pospolity – roślina, którą zdecydowanie warto znać.  Sezon chorobowy wprawdzie powoli się kończy, ale lepiej już teraz pomyśleć o następnym i poczynić pewne przygotowania. Taki urok sezonowości – na pewno nie jest nudno, bo w kolejnych miesiącach pojawiają się coraz to nowe gatunki, ale jeżeli przegapimy moment i nie wykonamy jakiegoś specyfiku wczesną wiosną, to w listopadzie czy grudniu, gdy pojawi się ból gardła, możemy tego żałować.

Jakie właściwości ma podbiał i które jego części wykorzystujemy?

Najpierw (w marcu – kwietniu) pojawiają się wyłącznie kwiaty i to je najlepiej wykorzystać do przygotowania syropu. Liście (również bogate w śluzy) wyrastają dopiero później, warto je zebrać, wysuszyć i użyć do innego specyfiku pomocnego podczas problemów z gardłem – przepis na owocowo – ziołowy kisiel znajdziecie TUTAJ)

Podbiał działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie, antyseptycznie, osłaniająco, łagodzi kaszel i nawilża gardło. Czyli roślinę tę stosujemy głównie przy chorobach górnych dróg oddechowych, przy kaszlu oraz przy zapaleniu i bólu gardła.

Działanie podbiału dodatkowo wzmacnia tymianek. Niektórzy radzą, by syrop podbiałowy popić mocnym naparem tymiankowym. Niestety ja zawsze o tym zapominałam, więc postanowiłam zastosować inną metodę: połączyłam te dwa składniki od razu i przygotowałam syrop podbiałowo – tymiankowy.

Jak przygotować syrop?

Będziemy potrzebować następujących składników:

1 szklanka podbiału

0,5 szklanki tymianku

1 łyżka spirytusu

1,5 szklanki cukru

Kwiaty podbiału zbieramy w czystym miejscu. Tymianek możemy zebrać z własnego ogródka lub kupić. Zioła rozdrabniamy (możecie użyć blendera albo po prostu pokroić rośliny nożem na niewielkie kawałki), zwilżamy spirytusem i odstawiamy na pół godziny pod przykryciem.

Następnie bierzemy słoik i wkładamy do niego na zmianę warstwę podbiału z tymiankiem i warstwę cukru. Układamy warstwy, mocno je dociskając, aż wypełnimy cały słoik – ostatnią warstwą koniecznie musi być cukier, w przeciwnym razie na ziołach po prostu pojawi się pleśń. Powinno to wyglądać mniej więcej tak:

Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień albo dwa. Po tym czasie zlewamy sok, kwiaty odciskamy przez sitko lub gazę. Możliwe, że cały cukier się nie rozpuści, ja w takim przypadku przekładam zawartość słoika do garnka i powolutku podgrzewam na najmniejszym ogniu – tylko do czasu, aż cukier się rozpuści, nie należy dopuścić do zagotowania. Gotowy syrop zlewamy do czystego słoika. Ja syrop na wszelki wypadek przechowuję w lodówce, przez rok nic złego się z nim nie dzieje. Kiedy pojawi się ból gardła, zażywamy po łyżce syropu 3-4 razy dziennie.

Uwaga!

Leków na bazie podbiału (ze względu na zawartość alkaloidów działających lekko hepatotoksycznie) nie powinniśmy stosować dłużej niż 6 tygodni w roku. Są one również niewskazane dla osób cierpiących na dolegliwości wątrobowe.

Teraz jest jeszcze trochę za wcześnie, ale za 3-4 tygodnie warto się już rozglądać, być może w czasie spaceru Wasz wzrok przyciągnie słoneczna żółć podbiału. Nawet jeśli nie zdecydujecie się na zbiór, schylcie się i przyjrzyjcie tym drobnym kwiatkom z bliska – są naprawdę prześliczne!

Tags: gardło, podbiał, syrop, tymianek
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HANNA MICHOŃ

Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!

Ostatnie wpisy

  • Nowy kurs mydlarski w Ełku
  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami
  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim

Najnowsze komentarze

  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały

Licznik odwiedzin

  • 76757Odsłon razem:
  • 527Odsłon w tym tygodniu:
  • 1Goście obecnie online:

Archiwa

  • luty 2023
  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

10 hours 50 minutes ago

This content isn't available right now

Przypominam, że już dziś spotkanie

1 
View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2023 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}