Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
on 10 czerwca, 2019

Warsztaty „Kwitnący stół” (CEE)

CEE w Ełku

W sobotę 8 czerwca w ełckim Centrum Edukacji Ekologicznej odbyły się kolejne warsztaty zielarskie. Głównymi bohaterami spotkania były jadalne kwiaty.

Uczestnicy zajęć (a było ich 25) podczas zajęć:

  • poznali nowe gatunki dzikich roślin, które warto włączyć do codziennego jadłospisu,
  • wykorzystali w praktyce umiejętności nabyte podczas poprzednich spotkań i samodzielnie dokonali zbioru jadalnych roślin na terenie ogrodu Centrum Edukacji Ekologicznej,
  • własnoręcznie przygotowali kilka potraw, których bazą były dzikie rośliny,
  • na koniec wspólnie zasiedli do stołu i sprawdzili, jak smakują efekty ich pracy (a sądząc z czasu, w jakim wszystko zniknęło z talerzy, chyba smakowały całkiem nieźle… :))

Przepisy na dania wykonane przez uczestników można pobrać TUTAJ, większość z nich pojawi się również w kolejnych wpisach.

Następne warsztaty już 22 czerwca o godz. 18.30 – będziemy mówić o magicznych roślinach i zwyczajach związanych z obchodami Nocy Kupały, a może nawet poszukamy kwiatu paproci… Serdecznie zapraszam!

Fot.Sławomir Michoń

Spotkanie zaczęliśmy od zbioru kwiatów.
50 rąk gotowych do pracy i od razu są efekty: koszyk został wypełniony płatkami róży pomarszczonej w 30 sekund!
Zbieramy bratki do sałatki…
Żeby zerwać kwiaty bzu czarnego, trzeba było przedrzeć się przez dorodne pokrzywy…
…ale się udało! Cel osiągnięty!
Czas zabrać się za gotowanie…
Produkty na lemoniadę różaną – ten aromat!
Pędy chmielu – to już końcówka, nie tak pyszne jak te majowe, ale i tak zjedliśmy je z niekłamaną przyjemnością.
Pędy chmielu smażone na masełku z czosnkiem – nic więcej nie potrzeba!
Kwiatowa sałatka na upały w przygotowaniu.
Kwiatów nigdy za wiele!
Teraz ostrożnie, żeby nic nie wypadło z miski…
… i sałatka gotowa!
Kwiaty bzu w cieście piwnym.
Podział pracy to podstawa.
Placki bzowe też już gotowe!
Jeszcze tylko polać sosem truskawkowym…
Najprzyjemniejszy moment – degustacja.
Kwiaty bzu w cieście piwnym, lekka sałatka z kwiatami i sałatka ziemniaczana z chwastami.
Trochę płatków trzeba zostawić do deseru.
Słodkie zakończenie – herbatniki z galaretką z jabłek i płatków maku oraz z jadalnymi kwiatami.
Tags: CEE, Ełk, jadalne kwiaty, warsztaty
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HANNA MICHOŃ

Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!

Ostatnie wpisy

  • Spacery ziołowe 2025
  • Warsztaty w Ełku (styczeń – marzec 2024)
  • Warsztaty w Ełku (październik – grudzień 2023)
  • Nowy kurs mydlarski w Ełku
  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami

Najnowsze komentarze

  • Sabina - Ochronna pomadka na zimę
  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje

Licznik odwiedzin

  • 130057Odsłon razem:
  • 224Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • luty 2025
  • styczeń 2024
  • październik 2023
  • luty 2023
  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Cannot call API for app 405460652816219 on behalf of user 4664515110323635

Copyright Jak ugryźć las? 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}