Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH
    • WARSZTATY W EŁKU (2023)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Warsztaty i spacery
    • Aspekty prawne
      • Regulamin
      • Polityka prywatności
      • Zwroty
      • Reklamacje
on 10 października, 2019

Na co zwrócić uwagę w październiku?

KALENDARZ

Chyba już nikt nie ma wątpliwości, że jesień zawitała do nas na dobre. Spacery o tej porze roku są niezwykle przyjemne, las z zielonego zmienia się na czerwono – złoty, czuć zapach opadłych liści i wilgotnej ziemi, czego więcej potrzeba do szczęścia?

Większość osób i tak udaje się teraz do lasu z koszykiem. Co może w nim wylądować oprócz (albo zamiast) grzybów? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Pamiętajcie, że ta lista jest tylko wskazówką, są znaczne różnice pomiędzy południową i północną częścią kraju, dużo zależy też od pogody w danym roku czy od stanowiska (z jednego krzewu owoce mogły już spaść, a na drugim jeszcze nie dojrzały, warto uważnie obserwować otoczenie).

Za czym rozglądać się podczas jesiennych spacerów?

Oto moja, jak zawsze bardzo subiektywna, lista:

1. Dzikie owoce – na czarny bez czy czeremchę jest już za późno, ale bez problemu można teraz zebrać głóg, jarzębinę, czy berberys. Owoce te można wykorzystać na przykład do przygotowania rozgrzewającej mieszanki kwiatowo-owocowej (PRZEPIS) lub do deserów (TUTAJ znajdziecie przepis na ciasteczka z berberysem i płatkami kwiatów).

2. Szyszkojagody jałowca – będą doskonałym dodatkiem do mięs, serów czy kapusty, sprawdzają się również w deserach. Pamiętajcie, że zbierać należy wyłącznie szyszkojagody dojrzałe (ciemnoniebieskie).

3. Orzeszki bukowe – można je obrać, uprażyć i wykorzystywać jako posypkę do sałatek czy przekąskę (podobnie jak inne orzechy), z bukwi można wytłoczyć też olej.

4. Żołędzie – jest z nimi trochę pracy, ale da się z nich zrobić namiastkę kawy czy mąkę (a ciasteczka z takiej mąki wychodzą naprawdę dobre – przepis znajdziecie TUTAJ).

5. Kasztany – ich zjadać nie należy, ale to doskonały surowiec leczniczy i kosmetyczny. Można wykorzystać je do zrobienia kosmetyków do cery naczynkowej, preparatów na żylaki czy płynu do mycia ciała.

6. Jesień kojarzy się przede wszystkim ze zbiorem owoców różnych drzew i krzewów, ale to również doskonały czas na pozyskanie części podziemnych. Korzenie i kłącza można wykopywać aż do wiosny (dopóki roślina nie zacznie wypuszczać nowych pędów), ale jesienią jest łatwiej z kilku względów – widać jeszcze na przykład liście, więc identyfikacja roślin nie sprawia specjalnego problemu, a i ziemia nie jest jeszcze zmarznięta. Wiesiołek, łopian, żywokost, kuklik czy dzika marchew to tylko kilka przykładów roślin o cennych (kulinarnie lub leczniczo) organach podziemnych. Jeżeli planujecie zbierać podczas spaceru korzenie lub kłącza, pamiętajcie o zabraniu ze sobą łopatki.

Świeżo wykopany korzeń wiesiołka – jak widać, jest całkiem spory.

7. Warto rozejrzeć się również za nasionami – niektóre z nich można zjadać (jak na przykład nasiona wiesiołka czy pokrzywy), inne zbierzcie z myślą o wysianiu ich później w doniczce lub w ogródku.

Nasiona pokrzywy – można wykorzystać je zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce.
Nasiona dzikiej marchwi – wystarczy ściąć kilka takich egzemplarzy i mamy wystarczająco nasion na kilka grządek.
Nasiona barszczu zwyczajnego

8. Październik to dobry moment, by przyjrzeć się z bliska gałązkom drzew i krzewów i nauczyć się rozróżniać je właśnie po pędach (ta wiedza przyda nam się zimą i na przedwiośniu). Są już pąki, ale liście nie zdążyły jeszcze opaść, co bardzo ułatwia naukę. Polecam bliższe zapoznanie się szczególnie z lipą, jarzębiną i topolą.

Dziki marcepan, czyli pąki jarzębiny.
Pąki lipy zawierają dużo śluzów – nie tylko są całkiem smaczne, ale przy okazji nawilżą gardło.

9. To również ostatnia chwila, by zebrać rośliny, które z różnych przyczyn wcześniej przegapiliście – znowu kwitnie teraz wrotycz, dziewanna, żmijowiec czy krwawnik, wyrosła też młoda pokrzywa.

Tags: jesień, kalendarz, październik
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HANNA MICHOŃ

Cześć! Mam na imię Hanna. Na blogu piszę o dzikich roślinach i o różnych możliwościach ich wykorzystania w codziennym życiu. Znajdziesz tutaj zarówno gotowe przepisy, jak i ciekawostki o roli poszczególnych gatunków w historii, tradycji i kulturze Polski. Zapraszam Cię do wspólnego poznawania świata dzikich roślin!

Ostatnie wpisy

  • Nowy kurs mydlarski w Ełku
  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami
  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim

Najnowsze komentarze

  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały

Licznik odwiedzin

  • 76755Odsłon razem:
  • 525Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • luty 2023
  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

10 hours 3 minutes ago

This content isn't available right now

Przypominam, że już dziś spotkanie

1 
View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2023 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}