Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 21 lutego, 2020

Wczesnowiosenny syrop z podbiału

DOMOWA APTECZKA . GATUNKI

Kojarzycie te małe złote słoneczka? Zwykle pojawiają się w marcu jako jedne z pierwszych wiosennych kwiatów. To podbiał pospolity – roślina, którą zdecydowanie warto znać.  Sezon chorobowy wprawdzie powoli się kończy, ale lepiej już teraz pomyśleć o następnym i poczynić pewne przygotowania. Taki urok sezonowości – na pewno nie jest nudno, bo w kolejnych miesiącach pojawiają się coraz to nowe gatunki, ale jeżeli przegapimy moment i nie wykonamy jakiegoś specyfiku wczesną wiosną, to w listopadzie czy grudniu, gdy pojawi się ból gardła, możemy tego żałować.

Jakie właściwości ma podbiał i które jego części wykorzystujemy?

Najpierw (w marcu – kwietniu) pojawiają się wyłącznie kwiaty i to je najlepiej wykorzystać do przygotowania syropu. Liście (również bogate w śluzy) wyrastają dopiero później, warto je zebrać, wysuszyć i użyć do innego specyfiku pomocnego podczas problemów z gardłem – przepis na owocowo – ziołowy kisiel znajdziecie TUTAJ)

Podbiał działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie, antyseptycznie, osłaniająco, łagodzi kaszel i nawilża gardło. Czyli roślinę tę stosujemy głównie przy chorobach górnych dróg oddechowych, przy kaszlu oraz przy zapaleniu i bólu gardła.

Działanie podbiału dodatkowo wzmacnia tymianek. Niektórzy radzą, by syrop podbiałowy popić mocnym naparem tymiankowym. Niestety ja zawsze o tym zapominałam, więc postanowiłam zastosować inną metodę: połączyłam te dwa składniki od razu i przygotowałam syrop podbiałowo – tymiankowy.

Jak przygotować syrop?

Będziemy potrzebować następujących składników:

1 szklanka podbiału

0,5 szklanki tymianku

1 łyżka spirytusu

1,5 szklanki cukru

Kwiaty podbiału zbieramy w czystym miejscu. Tymianek możemy zebrać z własnego ogródka lub kupić. Zioła rozdrabniamy (możecie użyć blendera albo po prostu pokroić rośliny nożem na niewielkie kawałki), zwilżamy spirytusem i odstawiamy na pół godziny pod przykryciem.

Następnie bierzemy słoik i wkładamy do niego na zmianę warstwę podbiału z tymiankiem i warstwę cukru. Układamy warstwy, mocno je dociskając, aż wypełnimy cały słoik – ostatnią warstwą koniecznie musi być cukier, w przeciwnym razie na ziołach po prostu pojawi się pleśń. Powinno to wyglądać mniej więcej tak:

Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień albo dwa. Po tym czasie zlewamy sok, kwiaty odciskamy przez sitko lub gazę. Możliwe, że cały cukier się nie rozpuści, ja w takim przypadku przekładam zawartość słoika do garnka i powolutku podgrzewam na najmniejszym ogniu – tylko do czasu, aż cukier się rozpuści, nie należy dopuścić do zagotowania. Gotowy syrop zlewamy do czystego słoika. Ja syrop na wszelki wypadek przechowuję w lodówce, przez rok nic złego się z nim nie dzieje. Kiedy pojawi się ból gardła, zażywamy po łyżce syropu 3-4 razy dziennie.

Uwaga!

Leków na bazie podbiału (ze względu na zawartość alkaloidów działających lekko hepatotoksycznie) nie powinniśmy stosować dłużej niż 6 tygodni w roku. Są one również niewskazane dla osób cierpiących na dolegliwości wątrobowe.

Teraz jest jeszcze trochę za wcześnie, ale za 3-4 tygodnie warto się już rozglądać, być może w czasie spaceru Wasz wzrok przyciągnie słoneczna żółć podbiału. Nawet jeśli nie zdecydujecie się na zbiór, schylcie się i przyjrzyjcie tym drobnym kwiatkom z bliska – są naprawdę prześliczne!

Tags: gardło, podbiał, syrop, tymianek
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 43601Odsłon razem:
  • 207Odsłon w tym tygodniu:
  • 1Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress