Warsztaty „W świecie przypraw” (CEE)

W piątek 22 lutego w ełckim Centrum Edukacji Ekologicznej odbyło się spotkanie poświęcone przyprawom z całego świata. Działo się dużo, a w powietrzu przez ponad 2 godziny unosiły się zapachy 40 różnych roślin przyprawowych (w tym „cudowny aromat trawy żubrowej” – słowa jednego z uczestników).

Uczestnicy spotkania (a było ich aż 59 – znów padł rekord :)) podczas zajęć:

  • zmierzyli się z najróżniejszymi przyprawami i spróbowali samodzielnie je rozpoznać,
  • dowiedzieli się, czym jest czartowe łajno i co cukier robił w dawnych apteczkach,
  • poznali zapach najdroższej przyprawy świata,
  • nauczyli się korzystać z moździerza (przynajmniej dla niektórych był to pierwszy raz),
  • osobiście sprawdzili, czym różni się prawdziwy szafran od tańszych zamienników,
  • samodzielnie wykonali 2 mieszanki przypraw, które następnie zabrali do domu.

Poniżej garść zdjęć z warsztatów (autorzy: Róża Cimochowska, Sławomir Michoń).