
W piątek 22 lutego w ełckim Centrum Edukacji Ekologicznej odbyło się spotkanie poświęcone przyprawom z całego świata. Działo się dużo, a w powietrzu przez ponad 2 godziny unosiły się zapachy 40 różnych roślin przyprawowych (w tym „cudowny aromat trawy żubrowej” – słowa jednego z uczestników).
Uczestnicy spotkania (a było ich aż 59 – znów padł rekord :)) podczas zajęć:
- zmierzyli się z najróżniejszymi przyprawami i spróbowali samodzielnie je rozpoznać,
- dowiedzieli się, czym jest czartowe łajno i co cukier robił w dawnych apteczkach,
- poznali zapach najdroższej przyprawy świata,
- nauczyli się korzystać z moździerza (przynajmniej dla niektórych był to pierwszy raz),
- osobiście sprawdzili, czym różni się prawdziwy szafran od tańszych zamienników,
- samodzielnie wykonali 2 mieszanki przypraw, które następnie zabrali do domu.
Poniżej garść zdjęć z warsztatów (autorzy: Róża Cimochowska, Sławomir Michoń).










Written by Hanna


Najnowsze wpisy
Najnowsze komentarze
- indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
- leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
- leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
- Hanna o Kapary z trawnika
- Barbara o Kapary z trawnika
Licznik odwiedzin
- 42251Odsłon razem:
- 192Odsłon w tym tygodniu:
- 0Goście obecnie online:
Dodaj komentarz