
W sobotę 8 czerwca w ełckim Centrum Edukacji Ekologicznej odbyły się kolejne warsztaty zielarskie. Głównymi bohaterami spotkania były jadalne kwiaty.
Uczestnicy zajęć (a było ich 25) podczas zajęć:
- poznali nowe gatunki dzikich roślin, które warto włączyć do codziennego jadłospisu,
- wykorzystali w praktyce umiejętności nabyte podczas poprzednich spotkań i samodzielnie dokonali zbioru jadalnych roślin na terenie ogrodu Centrum Edukacji Ekologicznej,
- własnoręcznie przygotowali kilka potraw, których bazą były dzikie rośliny,
- na koniec wspólnie zasiedli do stołu i sprawdzili, jak smakują efekty ich pracy (a sądząc z czasu, w jakim wszystko zniknęło z talerzy, chyba smakowały całkiem nieźle… :))
Przepisy na dania wykonane przez uczestników można pobrać TUTAJ, większość z nich pojawi się również w kolejnych wpisach.
Następne warsztaty już 22 czerwca o godz. 18.30 – będziemy mówić o magicznych roślinach i zwyczajach związanych z obchodami Nocy Kupały, a może nawet poszukamy kwiatu paproci… Serdecznie zapraszam!
Fot.Sławomir Michoń





















Written by Hanna


Najnowsze wpisy
Najnowsze komentarze
- indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
- leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
- leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
- Hanna o Kapary z trawnika
- Barbara o Kapary z trawnika
Licznik odwiedzin
- 45621Odsłon razem:
- 616Odsłon w tym tygodniu:
- 0Goście obecnie online:
Dodaj komentarz