Warsztaty „Kwitnący stół” (CEE)

W sobotę 8 czerwca w ełckim Centrum Edukacji Ekologicznej odbyły się kolejne warsztaty zielarskie. Głównymi bohaterami spotkania były jadalne kwiaty.

Uczestnicy zajęć (a było ich 25) podczas zajęć:

  • poznali nowe gatunki dzikich roślin, które warto włączyć do codziennego jadłospisu,
  • wykorzystali w praktyce umiejętności nabyte podczas poprzednich spotkań i samodzielnie dokonali zbioru jadalnych roślin na terenie ogrodu Centrum Edukacji Ekologicznej,
  • własnoręcznie przygotowali kilka potraw, których bazą były dzikie rośliny,
  • na koniec wspólnie zasiedli do stołu i sprawdzili, jak smakują efekty ich pracy (a sądząc z czasu, w jakim wszystko zniknęło z talerzy, chyba smakowały całkiem nieźle… :))

Przepisy na dania wykonane przez uczestników można pobrać TUTAJ, większość z nich pojawi się również w kolejnych wpisach.

Następne warsztaty już 22 czerwca o godz. 18.30 – będziemy mówić o magicznych roślinach i zwyczajach związanych z obchodami Nocy Kupały, a może nawet poszukamy kwiatu paproci… Serdecznie zapraszam!

Fot.Sławomir Michoń

Spotkanie zaczęliśmy od zbioru kwiatów.
50 rąk gotowych do pracy i od razu są efekty: koszyk został wypełniony płatkami róży pomarszczonej w 30 sekund!
Zbieramy bratki do sałatki…
Żeby zerwać kwiaty bzu czarnego, trzeba było przedrzeć się przez dorodne pokrzywy…
…ale się udało! Cel osiągnięty!
Czas zabrać się za gotowanie…
Produkty na lemoniadę różaną – ten aromat!
Pędy chmielu – to już końcówka, nie tak pyszne jak te majowe, ale i tak zjedliśmy je z niekłamaną przyjemnością.
Pędy chmielu smażone na masełku z czosnkiem – nic więcej nie potrzeba!
Kwiatowa sałatka na upały w przygotowaniu.
Kwiatów nigdy za wiele!
Teraz ostrożnie, żeby nic nie wypadło z miski…
… i sałatka gotowa!
Kwiaty bzu w cieście piwnym.
Podział pracy to podstawa.
Placki bzowe też już gotowe!
Jeszcze tylko polać sosem truskawkowym…
Najprzyjemniejszy moment – degustacja.
Kwiaty bzu w cieście piwnym, lekka sałatka z kwiatami i sałatka ziemniaczana z chwastami.
Trochę płatków trzeba zostawić do deseru.
Słodkie zakończenie – herbatniki z galaretką z jabłek i płatków maku oraz z jadalnymi kwiatami.