Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 10 czerwca, 2019

Warsztaty „Kwitnący stół” (CEE)

2019

W sobotę 8 czerwca w ełckim Centrum Edukacji Ekologicznej odbyły się kolejne warsztaty zielarskie. Głównymi bohaterami spotkania były jadalne kwiaty.

Uczestnicy zajęć (a było ich 25) podczas zajęć:

  • poznali nowe gatunki dzikich roślin, które warto włączyć do codziennego jadłospisu,
  • wykorzystali w praktyce umiejętności nabyte podczas poprzednich spotkań i samodzielnie dokonali zbioru jadalnych roślin na terenie ogrodu Centrum Edukacji Ekologicznej,
  • własnoręcznie przygotowali kilka potraw, których bazą były dzikie rośliny,
  • na koniec wspólnie zasiedli do stołu i sprawdzili, jak smakują efekty ich pracy (a sądząc z czasu, w jakim wszystko zniknęło z talerzy, chyba smakowały całkiem nieźle… :))

Przepisy na dania wykonane przez uczestników można pobrać TUTAJ, większość z nich pojawi się również w kolejnych wpisach.

Następne warsztaty już 22 czerwca o godz. 18.30 – będziemy mówić o magicznych roślinach i zwyczajach związanych z obchodami Nocy Kupały, a może nawet poszukamy kwiatu paproci… Serdecznie zapraszam!

Fot.Sławomir Michoń

Spotkanie zaczęliśmy od zbioru kwiatów.
50 rąk gotowych do pracy i od razu są efekty: koszyk został wypełniony płatkami róży pomarszczonej w 30 sekund!
Zbieramy bratki do sałatki…
Żeby zerwać kwiaty bzu czarnego, trzeba było przedrzeć się przez dorodne pokrzywy…
…ale się udało! Cel osiągnięty!
Czas zabrać się za gotowanie…
Produkty na lemoniadę różaną – ten aromat!
Pędy chmielu – to już końcówka, nie tak pyszne jak te majowe, ale i tak zjedliśmy je z niekłamaną przyjemnością.
Pędy chmielu smażone na masełku z czosnkiem – nic więcej nie potrzeba!
Kwiatowa sałatka na upały w przygotowaniu.
Kwiatów nigdy za wiele!
Teraz ostrożnie, żeby nic nie wypadło z miski…
… i sałatka gotowa!
Kwiaty bzu w cieście piwnym.
Podział pracy to podstawa.
Placki bzowe też już gotowe!
Jeszcze tylko polać sosem truskawkowym…
Najprzyjemniejszy moment – degustacja.
Kwiaty bzu w cieście piwnym, lekka sałatka z kwiatami i sałatka ziemniaczana z chwastami.
Trochę płatków trzeba zostawić do deseru.
Słodkie zakończenie – herbatniki z galaretką z jabłek i płatków maku oraz z jadalnymi kwiatami.
Tags: CEE, Ełk, jadalne kwiaty, warsztaty
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 45621Odsłon razem:
  • 616Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress