Warsztaty „Bukiet na talerzu” (CEE)

W piątek 10 maja w ełckim Centrum Edukacji Ekologicznej odbyło się spotkanie poświęcone  jadalnym kwiatom.

Uczestnicy spotkania (a było ich 30) podczas zajęć:

  • poznali smak roślin, których do tej pory nie próbowali,
  • wykorzystali w praktyce umiejętności nabyte podczas poprzednich spotkań i samodzielnie dokonali zbioru jadalnych roślin na terenie ogrodu Centrum Edukacji Ekologicznej,
  • własnoręcznie przygotowali kilka potraw, których bazą były dzikie rośliny.

Pod koniec spotkania razem zasiedliśmy do stołu i przekonaliśmy się, jak smakują efekty naszej pracy. Ze spotkania nikt nie wyszedł głodny… 🙂

Przepisy do pobrania >>

Fot.Sławomir Michoń

Kwitnący czosnek niedźwiedzi – coś pięknego!
Zbieramy młode świerkowe pędy.
Młode świerkowe pędy (jasnozielone, miękkie, lekko kwaskowe), smak wart poznania.
Zrywamy kwiaty lilaka – z nich zrobimy lemoniadę.
Zbiór krwawnika i kurdybanka do podpłomyków.
Świerkowe pędy przerobimy na pastę do pieczywa.
Najmłodsi również byli niezwykle zaangażowani w przygotowanie posiłku .
Podagrycznikowe pesto już prawie gotowe…
Placki pokrzywowe z rodzynkami powoli się smażą…
Lilakowa lemoniada już gotowa.
Dzikie podpłomyki trzeba jeszcze tylko ozdobić szczawikiem i jadalnymi kwiatami.
Najprzyjemniejszy moment warsztatów – degustacja.
Efekty pracy uczestników: bluszczykowo-krwawnikowe podpłomyki z pastą świerkową i jadalnymi kwiatami, placki pokrzywowe z rodzynkami i makaron z podagrycznikowym pesto, marynowanymi pąkami mniszka i stokrotki oraz kwiatami kurdybanka i czosnku.
A na miłe zakończenie spotkania: kwiatowa tarta z panna cotta.