Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • WARSZTATY W EŁKU (2022)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • WARSZTATY W EŁKU (2022)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 13 maja, 2019

Warsztaty „Bukiet na talerzu” (CEE)

CEE w Ełku

W piątek 10 maja w ełckim Centrum Edukacji Ekologicznej odbyło się spotkanie poświęcone  jadalnym kwiatom.

Uczestnicy spotkania (a było ich 30) podczas zajęć:

  • poznali smak roślin, których do tej pory nie próbowali,
  • wykorzystali w praktyce umiejętności nabyte podczas poprzednich spotkań i samodzielnie dokonali zbioru jadalnych roślin na terenie ogrodu Centrum Edukacji Ekologicznej,
  • własnoręcznie przygotowali kilka potraw, których bazą były dzikie rośliny.

Pod koniec spotkania razem zasiedliśmy do stołu i przekonaliśmy się, jak smakują efekty naszej pracy. Ze spotkania nikt nie wyszedł głodny… 🙂

Przepisy do pobrania >>

Fot.Sławomir Michoń

Kwitnący czosnek niedźwiedzi – coś pięknego!
Zbieramy młode świerkowe pędy.
Młode świerkowe pędy (jasnozielone, miękkie, lekko kwaskowe), smak wart poznania.
Zrywamy kwiaty lilaka – z nich zrobimy lemoniadę.
Zbiór krwawnika i kurdybanka do podpłomyków.
Świerkowe pędy przerobimy na pastę do pieczywa.
Najmłodsi również byli niezwykle zaangażowani w przygotowanie posiłku .
Podagrycznikowe pesto już prawie gotowe…
Placki pokrzywowe z rodzynkami powoli się smażą…
Lilakowa lemoniada już gotowa.
Dzikie podpłomyki trzeba jeszcze tylko ozdobić szczawikiem i jadalnymi kwiatami.
Najprzyjemniejszy moment warsztatów – degustacja.
Efekty pracy uczestników: bluszczykowo-krwawnikowe podpłomyki z pastą świerkową i jadalnymi kwiatami, placki pokrzywowe z rodzynkami i makaron z podagrycznikowym pesto, marynowanymi pąkami mniszka i stokrotki oraz kwiatami kurdybanka i czosnku.
A na miłe zakończenie spotkania: kwiatowa tarta z panna cotta.
Tags: CEE, Ełk, warsztaty
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim
  • Smoothie z fiołków i truskawek
  • Czerwiec w butelce

Najnowsze komentarze

  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna - Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 67037Odsłon razem:
  • 442Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

2 weeks 4 days ago

W zajęciach może uczestniczyć ograniczona

3
View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2022 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress