Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 13 maja, 2019

Warsztaty „Bukiet na talerzu” (CEE)

2019

W piątek 10 maja w ełckim Centrum Edukacji Ekologicznej odbyło się spotkanie poświęcone  jadalnym kwiatom.

Uczestnicy spotkania (a było ich 30) podczas zajęć:

  • poznali smak roślin, których do tej pory nie próbowali,
  • wykorzystali w praktyce umiejętności nabyte podczas poprzednich spotkań i samodzielnie dokonali zbioru jadalnych roślin na terenie ogrodu Centrum Edukacji Ekologicznej,
  • własnoręcznie przygotowali kilka potraw, których bazą były dzikie rośliny.

Pod koniec spotkania razem zasiedliśmy do stołu i przekonaliśmy się, jak smakują efekty naszej pracy. Ze spotkania nikt nie wyszedł głodny… 🙂

Przepisy do pobrania >>

Fot.Sławomir Michoń

Kwitnący czosnek niedźwiedzi – coś pięknego!
Zbieramy młode świerkowe pędy.
Młode świerkowe pędy (jasnozielone, miękkie, lekko kwaskowe), smak wart poznania.
Zrywamy kwiaty lilaka – z nich zrobimy lemoniadę.
Zbiór krwawnika i kurdybanka do podpłomyków.
Świerkowe pędy przerobimy na pastę do pieczywa.
Najmłodsi również byli niezwykle zaangażowani w przygotowanie posiłku .
Podagrycznikowe pesto już prawie gotowe…
Placki pokrzywowe z rodzynkami powoli się smażą…
Lilakowa lemoniada już gotowa.
Dzikie podpłomyki trzeba jeszcze tylko ozdobić szczawikiem i jadalnymi kwiatami.
Najprzyjemniejszy moment warsztatów – degustacja.
Efekty pracy uczestników: bluszczykowo-krwawnikowe podpłomyki z pastą świerkową i jadalnymi kwiatami, placki pokrzywowe z rodzynkami i makaron z podagrycznikowym pesto, marynowanymi pąkami mniszka i stokrotki oraz kwiatami kurdybanka i czosnku.
A na miłe zakończenie spotkania: kwiatowa tarta z panna cotta.
Tags: CEE, Ełk, warsztaty
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 42252Odsłon razem:
  • 193Odsłon w tym tygodniu:
  • 1Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress