Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 29 czerwca, 2019

Świerkowa pasta do pieczywa

KULINARNE

Pasta z młodych pędów świerków to sezonowy rarytas. Możemy przyrządzić ją tylko przez krótki czas w roku, zwykle w pierwszej połowie maja. Zbieramy wyłącznie pędy jasnozielone i miękkie – później robią się one ciemniejsze, sztywne i zaczynają kłuć, wtedy na zbiór jest już za późno.

Takie pędy są idealne. Pamiętajmy tylko, by nie zbierać zbyt dużo z jednego drzewa.

W tym roku świerkowej pasty niestety nie uda nam się już przygotować, ale gorąco zachęcam do spróbowania jej za około 10 miesięcy, naprawdę warto.

Dlaczego więc podaję przepis na tę pastę teraz? Wystarczy, że zamienimy świerkowe pędy na dostępną teraz zieleninę i też wyjdzie nam coś bardzo smacznego. Czy zastąpić młode pędy świerka? Lista jest długa, możemy wykorzystać podagrycznik, pokrzywę, krwawnik, komosę, tasznik… Warto dodać też trochę macierzanki, lebiodki czy kurdybanka.

Gotowi na przepis?

Pasta z młodych pędów świerku

Składniki:

2 szklanki młodych pędów świerka

1 szklanka nasion słonecznika

ok. 50 g kaszy jaglanej (ważymy kaszę suchą)

oliwa – tyle, żeby była dobra konsystencja

2 ząbki czosnku

odrobina soku z cytryny

sól, pieprz, trochę wędzonej papryki i lubczyku

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej i podprażenia słonecznika na suchej patelni. Czekamy, aż jedno i drugie wystygnie, możemy w tym czasie przygotować pozostałe składniki. Świerkowe pędy dokładnie myjemy i delikatnie osuszamy, czosnek kroimy na małe kawałki. Wszystko składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką pastę. Gotową pastę wkładamy do lodówki, żeby się przegryzła. Wykorzystujemy do smarowania pieczywa czy podpłomyków. Przed podaniem możemy posypać prażonym słonecznikiem i udekorować jadalnymi kwiatami.

Tags: komosa, krwawnik, kurdybanek, lebiodka, macierzanka, maj, pasta, podagrycznik, pokrzywa, świerk, tasznik
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 43696Odsłon razem:
  • 190Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress