
Pasta z młodych pędów świerków to sezonowy rarytas. Możemy przyrządzić ją tylko przez krótki czas w roku, zwykle w pierwszej połowie maja. Zbieramy wyłącznie pędy jasnozielone i miękkie – później robią się one ciemniejsze, sztywne i zaczynają kłuć, wtedy na zbiór jest już za późno.

W tym roku świerkowej pasty niestety nie uda nam się już przygotować, ale gorąco zachęcam do spróbowania jej za około 10 miesięcy, naprawdę warto.
Dlaczego więc podaję przepis na tę pastę teraz? Wystarczy, że zamienimy świerkowe pędy na dostępną teraz zieleninę i też wyjdzie nam coś bardzo smacznego. Czy zastąpić młode pędy świerka? Lista jest długa, możemy wykorzystać podagrycznik, pokrzywę, krwawnik, komosę, tasznik… Warto dodać też trochę macierzanki, lebiodki czy kurdybanka.
Gotowi na przepis?

Pasta z młodych pędów świerku
Składniki:
2 szklanki młodych pędów świerka
1 szklanka nasion słonecznika
ok. 50 g kaszy jaglanej (ważymy kaszę suchą)
oliwa – tyle, żeby była dobra konsystencja
2 ząbki czosnku
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz, trochę wędzonej papryki i lubczyku
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej i podprażenia słonecznika na suchej patelni. Czekamy, aż jedno i drugie wystygnie, możemy w tym czasie przygotować pozostałe składniki. Świerkowe pędy dokładnie myjemy i delikatnie osuszamy, czosnek kroimy na małe kawałki. Wszystko składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką pastę. Gotową pastę wkładamy do lodówki, żeby się przegryzła. Wykorzystujemy do smarowania pieczywa czy podpłomyków. Przed podaniem możemy posypać prażonym słonecznikiem i udekorować jadalnymi kwiatami.



Written by Hanna


Najnowsze wpisy
Najnowsze komentarze
- indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
- leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
- leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
- Hanna o Kapary z trawnika
- Barbara o Kapary z trawnika
Licznik odwiedzin
- 43696Odsłon razem:
- 190Odsłon w tym tygodniu:
- 0Goście obecnie online:
Dodaj komentarz