Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • WARSZTATY W EŁKU (2022)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • WARSZTATY W EŁKU (2022)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 11 grudnia, 2018

Spacer „Zimowe skarby lasu” (CEE)

CEE w Ełku

9 grudnia wybraliśmy się, po raz ostatni w tym roku, na spacer w poszukiwaniu dzikich roślin. Może się wydawać, że w lesie zimą nie da się zbyt wiele znaleźć. Rzeczywiście, najeść się do syta raczej trudno, ale naprawdę smacznych i nieraz zaskakujących przekąsek trochę na szczęście jest. O ile spotkanie październikowe było raczej gorzkie (kawa i ciastka z żołędzi, jarzębina) tak teraz towarzyszył nam głównie smak kwaśny (berberys, maliny, szczawik), mimo to uczestnicy byli raczej uśmiechnięci – przynajmniej przez większość czasu. Wyjątkiem był moment degustacji owoców berberysu prosto z krzaka, inne określenia tego gatunku, czyli „kwaśnica” czy „kwaśniec” nie wzięły się znikąd… Pogoda, jak na początek grudnia, wręcz świetna: może nie było słonecznie, ale nie padało i nawet wiatr na ten dzień ucichł, więc podczas spaceru było naprawdę przyjemnie. 

W spotkaniu wzięło udział 21 osób.

Fot.Sławomir Michoń

Zaczynamy wycieczkę – po raz kolejny trasa prowadziła przez las wokół Żabiego Oczka.
Spacer botaniczny, ale trudno byłoby nie porozmawiać o bobrach chociaż przez chwilę...
Chwila dla sosny – gatunku, który można wykorzystać właściwie w całości.
Co możemy zrobić z sosny w grudniu? Na przykład zieloną sól albo cukier.
Pora na przekąskę: dziki marcepan, czyli pączki jarzębiny.
Duch nakarmiony, teraz czas na strawę dla ciała…
Ciasteczka z berberysem, białą czekoladą i płatkami kwiatów.
Przepis tutaj: http://www.jak-ugryzc-las.pl/kwasnica-czyli-jeden-z-najwspanialszych-polskich-krzewow/
Wytrawny napój na rozgrzanie, czyli napar berberysowo-świerkowy.
Po posiłku dobrze umyć zęby – naturalna guma do żucia ze świerkowej żywicy będzie w sam raz (odkaża, odświeża oddech i wzmacnia odporność).
Ostatni punkt spaceru, czyli poszukiwania czegoś na deser – znaleźliśmy późne maliny i trochę szczawika (jak niektórzy słusznie zauważyli „wiosną lepszy”, ale jak się nie ma, co się lubi…)
Tags: berberys, CEE, Ełk, warsztaty
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim
  • Smoothie z fiołków i truskawek
  • Czerwiec w butelce

Najnowsze komentarze

  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna - Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 67037Odsłon razem:
  • 442Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

2 weeks 4 days ago

W zajęciach może uczestniczyć ograniczona

3
View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2022 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress