Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 11 grudnia, 2018

Spacer „Zimowe skarby lasu” (CEE)

2018

9 grudnia wybraliśmy się, po raz ostatni w tym roku, na spacer w poszukiwaniu dzikich roślin. Może się wydawać, że w lesie zimą nie da się zbyt wiele znaleźć. Rzeczywiście, najeść się do syta raczej trudno, ale naprawdę smacznych i nieraz zaskakujących przekąsek trochę na szczęście jest. O ile spotkanie październikowe było raczej gorzkie (kawa i ciastka z żołędzi, jarzębina) tak teraz towarzyszył nam głównie smak kwaśny (berberys, maliny, szczawik), mimo to uczestnicy byli raczej uśmiechnięci – przynajmniej przez większość czasu. Wyjątkiem był moment degustacji owoców berberysu prosto z krzaka, inne określenia tego gatunku, czyli „kwaśnica” czy „kwaśniec” nie wzięły się znikąd… Pogoda, jak na początek grudnia, wręcz świetna: może nie było słonecznie, ale nie padało i nawet wiatr na ten dzień ucichł, więc podczas spaceru było naprawdę przyjemnie. 

W spotkaniu wzięło udział 21 osób.

Fot.Sławomir Michoń

Zaczynamy wycieczkę – po raz kolejny trasa prowadziła przez las wokół Żabiego Oczka.
Spacer botaniczny, ale trudno byłoby nie porozmawiać o bobrach chociaż przez chwilę...
Chwila dla sosny – gatunku, który można wykorzystać właściwie w całości.
Co możemy zrobić z sosny w grudniu? Na przykład zieloną sól albo cukier.
Pora na przekąskę: dziki marcepan, czyli pączki jarzębiny.
Duch nakarmiony, teraz czas na strawę dla ciała…
Ciasteczka z berberysem, białą czekoladą i płatkami kwiatów.
Przepis tutaj: http://www.jak-ugryzc-las.pl/kwasnica-czyli-jeden-z-najwspanialszych-polskich-krzewow/
Wytrawny napój na rozgrzanie, czyli napar berberysowo-świerkowy.
Po posiłku dobrze umyć zęby – naturalna guma do żucia ze świerkowej żywicy będzie w sam raz (odkaża, odświeża oddech i wzmacnia odporność).
Ostatni punkt spaceru, czyli poszukiwania czegoś na deser – znaleźliśmy późne maliny i trochę szczawika (jak niektórzy słusznie zauważyli „wiosną lepszy”, ale jak się nie ma, co się lubi…)
Tags: berberys, CEE, Ełk, warsztaty
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 42252Odsłon razem:
  • 193Odsłon w tym tygodniu:
  • 1Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress