Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • WARSZTATY W EŁKU (2022)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • WARSZTATY W EŁKU (2022)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 6 listopada, 2018

Spacer „Jadalne owoce jesieni cz.III” (CEE)

CEE w Ełku

7 października odbyły się trzecie i ostatnie w tym roku zajęcia poświęcone jesiennym dzikim owocom. Las wokół Żabiego Oczka uczestnicy znają już pod względem składu gatunkowego całkiem dobrze: byliśmy tam w kwietniu, czerwcu i październiku, a i spacer grudniowy będzie w tamtej okolicy. Wycieczkę zaczęliśmy od przypomnienia owoców omawianych na poprzednim spotkaniu i od spróbowania kandyzowanej jarzębiny. Następnie wzięliśmy pod lupę jałowiec oraz dąb, spróbowaliśmy też owoców berberysu prosto z krzaka (mocno kwaśne, więc nie wszystkim smakowały). Nauczyliśmy się również rozpoznawać dzikie owoce, od których lepiej trzymać się z daleka – mimo całkiem apetycznego wyglądu. Śnieguliczki, kruszyny czy konwalii – nie zjadamy!

W spotkaniu wzięło udział 28 osób.

Kilkoro spośród uczestników pytało mnie o przepis na ciasteczka, które jedliśmy w czasie wycieczki, więc proszę bardzo, oto on 🙂

Składniki na ciasteczka żołędziowe (z takiej ilości wychodzą mniej więcej 3 blachy):

150 g mąki żołędziowej

150 g mąki pszennej

150 g mąki krupczatki

150 g masła

1 jajko

3 łyżki miodu

2 łyżki śmietany

3 łyżki cukru

3 łyżeczki korzennych przypraw (cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir – co lubicie)

2 łyżeczki kakao

1 płaska łyżeczka sody

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

starta skórka z jednej pomarańczy

po 2-3 krople olejku cytrynowego i migdałowego

 

Przygotowanie: 

Do miski wsypujemy wszystkie mąki. Zimne masło kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miski i przez kilka minut siekamy z mąką. Dodajemy jajko, miód i śmietanę, jeszcze przez chwilę siekamy całość nożem. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy następnie do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie odkrawamy po kawałku, wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm, wycinamy ciasteczka foremką lub kieliszkiem i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie, po wystygnięciu trochę stwardnieją i będą przyjemnie chrupać. Smacznego!

Fot.Sławomir Michoń

 

 

Tags: CEE, ciasteczka, dąb, Ełk, jałowiec, warsztaty
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami
  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim
  • Smoothie z fiołków i truskawek

Najnowsze komentarze

  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały

Licznik odwiedzin

  • 69970Odsłon razem:
  • 277Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

1 week 3 days ago

Spacer w najbliższą sobotę -

2
View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2022 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress