Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 6 listopada, 2018

Spacer „Jadalne owoce jesieni cz.II” (CEE)

2018

22 września ponownie spotkaliśmy się, by wspólnie poznawać dzikie owoce. Tym razem nie padało, zrobiło się za to bardzo zimno i wiał nieprzyjemny wiatr. Żeby poprawić sobie humor, wycieczkę zaczęliśmy od zjedzenia ciasta drożdżowego z czeremchą. Tutaj nastąpiło pierwsze zaskoczenie – nie wszyscy z uczestników wiedzieli, że czeremcha w ogóle ma owoce, a co dopiero, że są one jadalne i do tego bardzo smaczne. Po słodkim początku przyszła pora na odrobinę goryczy: kolejnym z bohaterów spotkania był chmiel o gorzkawym smaku. Udało nam się też znaleźć kilka inwazyjnych gatunków pochodzących z Ameryki Północnej, czyli przede wszystkim nawłoć kanadyjską i topinambur. A jak je skutecznie zwalczać? Najlepiej zjadając ;). Na koniec zajęć omówiliśmy różne gatunki jarzębów, przyjrzeliśmy się z bliska ich liściom oraz porównaliśmy smak owoców. Jarząb szwedzki ze względu na dużo łagodniejszy (i całkowicie pozbawiony goryczy) smak wypada w tym zestawieniu zdecydowanie lepiej niż popularna jarzębina, czyli jarząb pospolity.

W spotkaniu wzięły udział 22 osoby.

Fot.Sławomir Michoń

 

Czeremcha już zebrana, czeka w kuchni na swoją kolej. 

 

Przyglądamy się owocom czeremchy i uczymy się odróżniać ten gatunek od czarnego bzu. 

 

Ciasto drożdżowe z czeremchą…

 

Degustacja. Chyba ciasto było całkiem niezłe, bo zniknęło w ciągu minuty.

 

Powtórka z poprzednich spotkań, czyli sprawdzamy ile gatunków uda nam się rozpoznać (była m.in.cykoria podróżnik, szczaw, krwawnik, wrotycz, bylica).

 

Jak odróżnić malinę od jeżyny, kiedy nie widać owoców? Całkiem prosto, patrzymy na spód liści.

 

Jeszcze kilka owoców jeżyny udało się znaleźć.

 

Nawłoć kanadyjska (obcy i inwazyjny gatunek) – najlepiej łączyć przyjemne z pożytecznym, czyli zwalczać, zjadając. 

 

Przepiękny głóg – w tym roku wyjątkowo słodki!

 

Na początku spotkania było słodko, czas na coś gorzkiego – przed nami chmiel, czyli coś w sam raz na uspokojenie i dobry sen. 

 

Owoce jarzębu jeszcze przed przerobieniem…

 

…a tutaj już po – focaccia z jarzębiną (przepis z „Dzikiej kuchni”), a w tle wrotyczowe bukiety.

 

Tags: CEE, czeremcha, Ełk, jerzębina, warsztaty
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 43707Odsłon razem:
  • 201Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress