Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 4 listopada, 2018

Spacer „Bukiet na talerzu” (CEE)

2018

Połowa maja (spotkanie odbyło się dokładnie 14 maja 2018), przyroda szaleje, wszystko kwitnie, więc trzeba korzystać z tego bogactwa! Tym razem na nasze talerze trafiły najróżniejsze kwiaty. Nim jednak nadszedł czas na degustację, odbyliśmy 1,5-godzinny spacer po ogrodzie otaczającym Centrum Edukacji Ekologicznej, przeszliśmy także kawałek promenadą wzdłuż brzegu Jeziora Ełckiego. W czasie wycieczki przyglądaliśmy się z bliska wybranym gatunkom dzikich roślin jadalnych.

Bohaterami tego spotkania były następujące rośliny: stokrotka pospolita, mniszek lekarski, lilak pospolity oraz głóg. Podczas spaceru zrobiliśmy sobie również powtórkę z rozpoznawania i możliwości wykorzystania gatunków, które poznaliśmy podczas kwietniowych zajęć, czyli bluszczyku kurdybanka, krwawnika pospolitego, szczawika zajęczego i podagrycznika pospolitego.

W spotkaniu wzięły udział 33 osoby.

Fot.Sławomir Michoń

Stokrotki znamy, wiemy, że można z nich upleść zachwycający wianek, ale jak smakują kwiaty i liście? Uczestnicy zajęć już wiedzą.

 

 

Poznajemy lecznicze właściwości stokrotek i mniszka lekarskiego.

 

 

Kwiatów kasztanowca raczej nie jemy, ale ten fascynujący sposób kontaktowania się drzewa z zapylaczami po prostu musiałam omówić!

 

Sprawdzamy, jak smakują kwiaty lilaka (zwanego zwykle bzem, choć z bzami zbyt wiele wspólnego ten gatunek nie ma).

 

Poznajemy ostatniego z bohaterów majowego spotkania, czyli głóg.

 

I wreszcie nadszedł czas na najprzyjemniejszą część, czyli degustację :).

 

Chwila dla mediów ;)

 

Podział pracy to podstawa (tutaj robimy wspólnie kanapeczki z pastą z młodych świerkowych pędów z prażonymi orzechami włoskimi i kwiatami szczypioru.

 

Prawie jak „Top Chef” – jury degustuje i ocenia… Na szczęście wszystko smakowało!

 

Torciki „Pavlova” w wersji kwiatowej – na miłe zakończenie majowego spotkania.

 

 

Tags: CEE, Ełk, Pavlova, warsztaty
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 43600Odsłon razem:
  • 206Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress