Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • WARSZTATY W EŁKU (2022)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • WARSZTATY W EŁKU (2022)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 2 lipca, 2019

Smaki lata – kompot na upały

KULINARNE

Początek lipca – właśnie teraz powinny zacząć kwitnąć lipy (od tego przecież pochodzi nazwa miesiąca), jednak w ostatnich latach te gatunki obsypują się słodko pachnącymi kwiatami nieco wcześniej. W tej chwili świeżych kwiatów na lipach niestety już nie znajdziemy, ale możemy powoli zacząć wykorzystywać te, które niedawno zebraliśmy i wysuszyliśmy.

Te wakacyjne miesiące to dla mnie czas kompotów z sezonowych owoców. Na targach i w sklepach można teraz bez problemu kupić truskawki, czereśnie, porzeczki, agrest… Najlepiej smakują oczywiście owoce z własnego ogródka czy działki (szczególnie jedzone bezpośrednio z krzaka), ale jeżeli nie mamy takich pod ręką, śmiało możemy wykorzystać te kupione.

A jak połączyć kwiaty lipy z owocami? Można przygotować na przykład aromatyczny kompot z dodatkiem ziół – to idealny napój na upały.

Zapraszam!

Składniki:

3 litry wody

1 łyżka suszonego kłącza kuklika

3 łyżki suszonych kwiatów lipy

600 g truskawek

500 g czereśni

3-4 łyżki miodu (na przykład lipowego)

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewamy wodę, wsypujemy kłącze kuklika i powoli podgrzewamy do momentu zagotowania. Wyłączamy gaz, dodajemy kwiaty lipy i odstawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Następnie odcedzamy rośliny, płyn wlewamy znowu do garnka, dodajemy owoce i gotujemy około 30 minut. Czekamy, aż kompot wystygnie i dosładzamy go miodem. Podajemy mocno schłodzony. Najlepiej smakuje pity w ogrodzie albo na tarasie… 😉

W takim otoczeniu kompot smakuje najlepiej!
Tags: czereśnie, kompot, kuklik, lato, lipa, truskawki
Written by Hanna

1 comment

  • leiter84 has written: 18 listopada, 2020 at 7:36 pm Odpowiedz

    Aż 30 minut gotować owoce? A co nam daje dodatek kłącza kuklika? Jakieś dodatkowe wrażenia smakowe czy raczej prozdrowotne?
    Fajna strona tak ogólnie 😉

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim
  • Smoothie z fiołków i truskawek
  • Czerwiec w butelce

Najnowsze komentarze

  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna - Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 67036Odsłon razem:
  • 441Odsłon w tym tygodniu:
  • 1Goście obecnie online:

Archiwa

  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

2 weeks 4 days ago

W zajęciach może uczestniczyć ograniczona

3
View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2022 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress