Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 2 lipca, 2019

Smaki lata – kompot na upały

KULINARNE

Początek lipca – właśnie teraz powinny zacząć kwitnąć lipy (od tego przecież pochodzi nazwa miesiąca), jednak w ostatnich latach te gatunki obsypują się słodko pachnącymi kwiatami nieco wcześniej. W tej chwili świeżych kwiatów na lipach niestety już nie znajdziemy, ale możemy powoli zacząć wykorzystywać te, które niedawno zebraliśmy i wysuszyliśmy.

Te wakacyjne miesiące to dla mnie czas kompotów z sezonowych owoców. Na targach i w sklepach można teraz bez problemu kupić truskawki, czereśnie, porzeczki, agrest… Najlepiej smakują oczywiście owoce z własnego ogródka czy działki (szczególnie jedzone bezpośrednio z krzaka), ale jeżeli nie mamy takich pod ręką, śmiało możemy wykorzystać te kupione.

A jak połączyć kwiaty lipy z owocami? Można przygotować na przykład aromatyczny kompot z dodatkiem ziół – to idealny napój na upały.

Zapraszam!

Składniki:

3 litry wody

1 łyżka suszonego kłącza kuklika

3 łyżki suszonych kwiatów lipy

600 g truskawek

500 g czereśni

3-4 łyżki miodu (na przykład lipowego)

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewamy wodę, wsypujemy kłącze kuklika i powoli podgrzewamy do momentu zagotowania. Wyłączamy gaz, dodajemy kwiaty lipy i odstawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Następnie odcedzamy rośliny, płyn wlewamy znowu do garnka, dodajemy owoce i gotujemy około 30 minut. Czekamy, aż kompot wystygnie i dosładzamy go miodem. Podajemy mocno schłodzony. Najlepiej smakuje pity w ogrodzie albo na tarasie… 😉

W takim otoczeniu kompot smakuje najlepiej!
Tags: czereśnie, kompot, kuklik, lato, lipa, truskawki
Written by Hanna

1 comment

  • leiter84 has written: 18 listopada, 2020 at 7:36 pm Odpowiedz

    Aż 30 minut gotować owoce? A co nam daje dodatek kłącza kuklika? Jakieś dodatkowe wrażenia smakowe czy raczej prozdrowotne?
    Fajna strona tak ogólnie 😉

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 45620Odsłon razem:
  • 615Odsłon w tym tygodniu:
  • 1Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress