Smaki lata – kompot na upały

Początek lipca – właśnie teraz powinny zacząć kwitnąć lipy (od tego przecież pochodzi nazwa miesiąca), jednak w ostatnich latach te gatunki obsypują się słodko pachnącymi kwiatami nieco wcześniej. W tej chwili świeżych kwiatów na lipach niestety już nie znajdziemy, ale możemy powoli zacząć wykorzystywać te, które niedawno zebraliśmy i wysuszyliśmy.

Te wakacyjne miesiące to dla mnie czas kompotów z sezonowych owoców. Na targach i w sklepach można teraz bez problemu kupić truskawki, czereśnie, porzeczki, agrest… Najlepiej smakują oczywiście owoce z własnego ogródka czy działki (szczególnie jedzone bezpośrednio z krzaka), ale jeżeli nie mamy takich pod ręką, śmiało możemy wykorzystać te kupione.

A jak połączyć kwiaty lipy z owocami? Można przygotować na przykład aromatyczny kompot z dodatkiem ziół – to idealny napój na upały.

Zapraszam!

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 1 łyżka suszonego kłącza kuklika
  • 3 łyżki suszonych kwiatów lipy
  • 600 g truskawek
  • 500 g czereśni
  • 3-4 łyżki miodu (na przykład lipowego)

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewamy wodę, wsypujemy kłącze kuklika i powoli podgrzewamy do momentu zagotowania. Wyłączamy gaz, dodajemy kwiaty lipy i odstawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Następnie odcedzamy rośliny, płyn wlewamy znowu do garnka, dodajemy owoce i gotujemy około 30 minut. Czekamy, aż kompot wystygnie i dosładzamy go miodem. Podajemy mocno schłodzony. Najlepiej smakuje pity w ogrodzie albo na tarasie… 😉

W takim otoczeniu kompot smakuje najlepiej!