
Początek lipca – właśnie teraz powinny zacząć kwitnąć lipy (od tego przecież pochodzi nazwa miesiąca), jednak w ostatnich latach te gatunki obsypują się słodko pachnącymi kwiatami nieco wcześniej. W tej chwili świeżych kwiatów na lipach niestety już nie znajdziemy, ale możemy powoli zacząć wykorzystywać te, które niedawno zebraliśmy i wysuszyliśmy.
Te wakacyjne miesiące to dla mnie czas kompotów z sezonowych owoców. Na targach i w sklepach można teraz bez problemu kupić truskawki, czereśnie, porzeczki, agrest… Najlepiej smakują oczywiście owoce z własnego ogródka czy działki (szczególnie jedzone bezpośrednio z krzaka), ale jeżeli nie mamy takich pod ręką, śmiało możemy wykorzystać te kupione.
A jak połączyć kwiaty lipy z owocami? Można przygotować na przykład aromatyczny kompot z dodatkiem ziół – to idealny napój na upały.
Zapraszam!
Składniki:
3 litry wody
1 łyżka suszonego kłącza kuklika
3 łyżki suszonych kwiatów lipy
600 g truskawek
500 g czereśni
3-4 łyżki miodu (na przykład lipowego)
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlewamy wodę, wsypujemy kłącze kuklika i powoli podgrzewamy do momentu zagotowania. Wyłączamy gaz, dodajemy kwiaty lipy i odstawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Następnie odcedzamy rośliny, płyn wlewamy znowu do garnka, dodajemy owoce i gotujemy około 30 minut. Czekamy, aż kompot wystygnie i dosładzamy go miodem. Podajemy mocno schłodzony. Najlepiej smakuje pity w ogrodzie albo na tarasie… 😉




Written by Hanna
1 comment
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi


Najnowsze wpisy
Najnowsze komentarze
- indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
- leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
- leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
- Hanna o Kapary z trawnika
- Barbara o Kapary z trawnika
Licznik odwiedzin
- 45620Odsłon razem:
- 615Odsłon w tym tygodniu:
- 1Goście obecnie online:
Aż 30 minut gotować owoce? A co nam daje dodatek kłącza kuklika? Jakieś dodatkowe wrażenia smakowe czy raczej prozdrowotne?
Fajna strona tak ogólnie 😉