Smaki lata – galaretka z płatków maku i jabłek

Maj i czerwiec to bardzo ciężkie miesiące dla osób zajmujących się edukacją przyrodniczą i zbiorem dzikich roślin – doba jest zdecydowanie zbyt krótka, a rośliny niestety nie chcą poczekać z kwitnieniem. Z tych powodów na stronie pojawia się ostatnio bardzo mało nowych wpisów, ale od początku lipca obiecuję poprawę!
Czasu wciąż za mało, więc dzisiaj będzie krótko i na temat: w kolejnych wpisach podzielę się przepisami na potrawy wykonywane w minioną sobotę przez uczestników warsztatów „Kwitnący stół” organizowanych przez Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku (ze zdjęciami oraz relacją ze wspomnianego spotkania można zapoznać się TUTAJ).

Na początek…

Galaretka z płatków maku i jabłek

(z podanych proporcji otrzymamy 1 niewielki słoik)

  • 1 szklanka płatków maku polnego
  • 1 szklanka wody
  • 2 kwaśne jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

dodatkowo: herbatniki, jadalne kwiaty

Do garnka wlewamy wodę, czekamy aż się zagotuje. Dodajemy płatki maku i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut, przecedzamy przez sitko. Do wywaru dodajemy obrane i starte jabłka, cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu (już bez przykrycia) przez 20-30 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia. Gotową galaretką smarujemy herbatniki, możemy dodać dla ozdoby jadalne kwiaty (na przykład bratki).