Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 3 listopada, 2018

Rozgrzewający napar na chłodne dni

KULINARNE

Znowu jesienne słońce za oknem Was zmyliło i, wspominając jeszcze lato, ubraliście się zbyt lekko? Albo zostawiliście parasol w domu i wróciliście zmarznięci i przemoczeni do  suchej nitki? Niezależnie od powodu, jeżeli jest Wam w tej chwili zimno i nie możecie się rozgrzać, ten post jest właśnie dla Was!

Przygotujemy dziś kwiatowo-owocową herbatkę na chłodne dni.

Przykładowy skład:

  • bez czarny (kwiaty i owoce)
  • berberys (owoce)
  • dzika róża (owoce)
  • głóg (owoce)
  • jarzębina (owoce) – lepiej nie dawać ich za dużo, bo są gorzkawe, więc jeżeli nie przepadacie za goryczą – pomińcie
  • lipa (kwiat)
  • malina (owoce i liście)
  • rokitnik (owoce)
  • opcjonalnie: przyprawy korzenne (anyż, cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir…), miód

Z podanych składników tworzymy mieszankę (proporcje mogą być dowolne, ja na przykład daję wszystkiego mniej więcej po równo). Odmierzoną porcję mieszanki wsypujemy do kubka lub filiżanki i zalewamy wrzątkiem (na 1 szklankę wody bierzemy 1 łyżkę suszu). Przykrywamy i  odstawiamy na 10 minut. Przecedzanie naparu nie jest wskazane, ponieważ wszystkie owoce można wyjeść, niech się nie marnują (tylko uważajcie na głóg, ma duże pestki).Teraz pozostaje nam już tylko usiąść wygodnie i delektować się smakiem rozgrzewającego napoju.

A zatem… przygotujcie sobie herbatkę, wskakujcie pod koc i trzymajcie się ciepło!

Tags: berberys, bez czarny, głóg, jerzębina, lipa, malina, rokitnik, róża, rozgrzanie
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 43621Odsłon razem:
  • 177Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress