Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • WARSZTATY W EŁKU (2022)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • WARSZTATY W EŁKU (2022)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 18 kwietnia, 2020

Pudding z chia, fiołkami i forsycją

KULINARNE

Fiołki po raz kolejny na słodko, ale tym razem w zdecydowanie zdrowszym i lżejszym wydaniu. Dzisiaj przygotujemy kwiatowy pudding z nasionami chia i bananem, świetnie nadaje się on na śniadanie. Dobry początek dnia gwarantowany!

Przepis (na dwie porcje):

175 g (około 3/4 szklanki) mocnego naparu z kwiatów fiołków

3 łyżki nasion chia

1 banan

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka miodu

1-2 garści kwiatów forsycji

Przygotowanie:

Szklankę fiołków zalewamy wrzątkiem (wlewamy tyle wody, by zakryła ona kwiaty), odstawiamy do wystudzenia pod przykryciem. Przecedzamy płyn przez sito lub gazę, dokładnie odciskamy (jeśli zostanie trochę naparu można zrobić z niego SYROP lub TONIK). Fiołkowym naparem zalewamy nasiona chia i odstawiamy na kilka godzin (lub na noc). Gdy nasiona wchłoną płyn, dodajemy kilka kropli soku z cytryny i całość mieszamy. Następnie przygotowujemy mus z banana i forsycji. W blenderze umieszczamy banana w kilku kawałkach, dodajemy sok z cytryny, miód i forscycję. Miksujemy, aż mus będzie miał gładką konsystencję. Mus przekładamy do miseczek lub pucharków, na wierzch wykładamy fiołkowe nasiona chia. Dekorujemy kwiatami i zjadamy ze smakiem.

Mocny napar z fiołków ma przepiękny kolor.
Tags: fiołek wonny, fiołki, forsycja, pudding, śniadanie
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami
  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim
  • Smoothie z fiołków i truskawek

Najnowsze komentarze

  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały

Licznik odwiedzin

  • 69969Odsłon razem:
  • 276Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

1 week 3 days ago

Spacer w najbliższą sobotę -

2
View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2022 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress