Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • WARSZTATY W EŁKU (2022)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • WARSZTATY W EŁKU (2022)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 16 kwietnia, 2020

Polewka z pokrzywą i kurdybankiem

KULINARNE

Kolejna część z serii „co zrobić z chwastami po pieleniu ogródka?” – dziś przepis na zupę bardzo prostą i szybką w przygotowaniu. Wykorzystamy do niej młodą pokrzywę (w dużej ilości) i kwiaty oraz liście bluszczyku kurdybanka (w ilości minimalnej, są bardzo aromatyczne i łatwo mogą zdominować smak całej zupy). Polewka jest gęsta, pożywna i dobrze rozgrzewa, to coś w sam raz na chwilowe ochłodzenie lub zimne wieczory.

Składniki:

1 por (wykorzystujemy cały, ewentualnie obrywamy kilka zewnętrznych zielonych liści)

2 pietruszki

1 cebula

100 g kaszy jaglanej (ważymy kaszę suchą)

2 litry bulionu warzywnego

kilka liści lubczyku

2-3 duże pęczki młodej pokrzywy

kilka pędów bluszczyku kurdybanka

Przygotowanie:

Warzywa kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do garnka i chwilę podsmażamy na oliwie. Wlewamy do garnka bulion, wrzucamy lubczyk i całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie wsypujemy do garnka i gotujemy około 20 minut (aż kasza będzie miękka). W międzyczasie przelewamy pokrzywę wrzątkiem i od razu przekładamy ją do miski z zimną wodą. Odcedzamy, kroimy pokrzywę na kawałki i dodajemy do zupy na kilka minut przed końcem gotowania. Odrywamy listki i kwiaty kurdybanka, wrzucamy do garnka i mieszamy. Polewka jest gotowa, możemy od razu jeść.

Tags: bluszczyk kurdybanek, chwasty, pokrzywa, zupa
Written by Hanna

1 comment

  • indir has written: 23 grudnia, 2020 at 7:21 am Odpowiedz

    I truly appreciate this article. Much thanks again. Gloria Ephrem Eiser

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim
  • Smoothie z fiołków i truskawek
  • Czerwiec w butelce

Najnowsze komentarze

  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna - Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 67037Odsłon razem:
  • 442Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

2 weeks 4 days ago

W zajęciach może uczestniczyć ograniczona

3
View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2022 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress