Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 16 kwietnia, 2020

Polewka z pokrzywą i kurdybankiem

KULINARNE

Kolejna część z serii „co zrobić z chwastami po pieleniu ogródka?” – dziś przepis na zupę bardzo prostą i szybką w przygotowaniu. Wykorzystamy do niej młodą pokrzywę (w dużej ilości) i kwiaty oraz liście bluszczyku kurdybanka (w ilości minimalnej, są bardzo aromatyczne i łatwo mogą zdominować smak całej zupy). Polewka jest gęsta, pożywna i dobrze rozgrzewa, to coś w sam raz na chwilowe ochłodzenie lub zimne wieczory.

Składniki:

1 por (wykorzystujemy cały, ewentualnie obrywamy kilka zewnętrznych zielonych liści)

2 pietruszki

1 cebula

100 g kaszy jaglanej (ważymy kaszę suchą)

2 litry bulionu warzywnego

kilka liści lubczyku

2-3 duże pęczki młodej pokrzywy

kilka pędów bluszczyku kurdybanka

Przygotowanie:

Warzywa kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do garnka i chwilę podsmażamy na oliwie. Wlewamy do garnka bulion, wrzucamy lubczyk i całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie wsypujemy do garnka i gotujemy około 20 minut (aż kasza będzie miękka). W międzyczasie przelewamy pokrzywę wrzątkiem i od razu przekładamy ją do miski z zimną wodą. Odcedzamy, kroimy pokrzywę na kawałki i dodajemy do zupy na kilka minut przed końcem gotowania. Odrywamy listki i kwiaty kurdybanka, wrzucamy do garnka i mieszamy. Polewka jest gotowa, możemy od razu jeść.

Tags: bluszczyk kurdybanek, chwasty, pokrzywa, zupa
Written by Hanna

1 comment

  • indir has written: 23 grudnia, 2020 at 7:21 am Odpowiedz

    I truly appreciate this article. Much thanks again. Gloria Ephrem Eiser

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 43707Odsłon razem:
  • 201Odsłon w tym tygodniu:
  • 1Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress