Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 31 marca, 2020

Placki z młodej pokrzywy

KULINARNE

Młoda pokrzywa to coś, na co z utęsknieniem czekam każdej wiosny. Jest przepyszna, zdrowa i bardzo uniwersalna – doskonale sprawdza się zarówno w daniach słonych, jak i słodkich. Można przygotować z niej zupę, pesto, nadzienie do tarty czy pierogów, sałatkę, sos, ciasto, sorbet… Możliwości naprawdę jest mnóstwo. U mnie pokrzywa z pierwszego zbioru w danym roku zwykle trafia do kaszy z warzywami albo zostaje przerobiona na placki – i na takie właśnie placki podaję dziś przepis.

Nie wierzcie w to, że młoda pokrzywa nie parzy, ona tylko czeka na okazję! Zbiór znacząco ułatwiają rękawiczki i nożyczki.

Przygotowanie placków jest bardzo proste i zajmie Wam kilka minut. Większość składników na pewno macie w domu. Siemię można zastąpić mąką, a berberys drugą łyżką rodzynek (wtedy dobrze wymienić 1 łyżkę wody na sok z cytryny).

Placki pokrzywowe z berberysem

4 garście młodej pokrzywy

1 jajko

3 łyżki zmielonego siemienia lnianego

4 łyżki wody

1 łyżka rodzynek

1 łyżka owoców berberysu

szczypta soli

Pokrzywę umieszczamy w metalowym durszlaku i przelewamy wrzątkiem, następnie przekładamy do bardzo zimnej wody (dzięki temu rośliny wciąż będą jędrne, ale nie będą już parzyć). Kroimy pokrzywę na niewielkie kawałki, wkładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Smażymy placki na patelni (na mocno rozgrzanym tłuszczu). Z tej porcji przygotujemy 10 niewielkich placków. Najlepsze są oczywiście na świeżo, prosto z patelni…

Smacznego!

Tags: berberys, placki, pokrzywa
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 43632Odsłon razem:
  • 162Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress