Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 1 maja, 2020

Placki z dzikimi szparagami

KULINARNE

W ciągu ostatniego tygodnia w różnych miejscach w okolicach Ełku zauważyłam pędy chmielu z pościnanymi wierzchołkami. Czyżby zwiększona liczba chmielożerców na tym terenie była efektem ubiegłorocznych warsztatów? 😉 Dzisiejsze przepisy są właśnie dla miłośników tego dzikiego warzywa.

Tak wygląda jedno z najdroższych warzyw świata, na zachodzie Europy cieszy się zdecydowanie większą popularnością niż u nas. Zbieramy wierzchołki pędów długości 10-15 cm (im są młodsze, tym dłuższy kawałek nadaje się do jedzenia).

Składniki (12 – 15 placków):

spory pęczek młodych pędów chmielu

2 czubate łyżki mąki żytniej

1 jajko

1/2 szklanki serwatki (po produkcji twarogu, przepis niedługo)

1 ząbek czosnku

szczypta soli

Przygotowanie:

Umieszczamy w misce jajko, mąkę, sól i serwatkę, bardzo dokładnie mieszamy. Kroimy chmiel na mniejsze kawałki, siekamy drobno czosnek, dodajemy wszystko do ciasta, mieszamy. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu, najlepsze są jeszcze gorące, prosto z patelni. Możemy jeść placki same albo z sosem (ja wymieszałam jogurt naturalny z owocami tasznika i macierzanką).

Możemy też przygotować chmiel w jeszcze prostszy sposób. Pędy myjemy w zimnej wodzie i delikatnie osuszamy. Rozpuszczamy na patelni trochę masła, wrzucamy drobno pokrojony ząbek (albo dwa) czosnku i całe pędy chmielu. Podsmażamy przez kilka minut i gotowe. Taki chmiel też smakuje wspaniale.

Z wyglądu smażony chmiel nie jest najpiękniejszy, ale smak wynagradza wszystko.
Tags: chmiel, nowalijki, placki
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 42251Odsłon razem:
  • 192Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress