Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • WARSZTATY W EŁKU (2022)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • WARSZTATY W EŁKU (2022)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 1 maja, 2020

Placki z dzikimi szparagami

KULINARNE

W ciągu ostatniego tygodnia w różnych miejscach w okolicach Ełku zauważyłam pędy chmielu z pościnanymi wierzchołkami. Czyżby zwiększona liczba chmielożerców na tym terenie była efektem ubiegłorocznych warsztatów? 😉 Dzisiejsze przepisy są właśnie dla miłośników tego dzikiego warzywa.

Tak wygląda jedno z najdroższych warzyw świata, na zachodzie Europy cieszy się zdecydowanie większą popularnością niż u nas. Zbieramy wierzchołki pędów długości 10-15 cm (im są młodsze, tym dłuższy kawałek nadaje się do jedzenia).

Składniki (12 – 15 placków):

spory pęczek młodych pędów chmielu

2 czubate łyżki mąki żytniej

1 jajko

1/2 szklanki serwatki (po produkcji twarogu, przepis niedługo)

1 ząbek czosnku

szczypta soli

Przygotowanie:

Umieszczamy w misce jajko, mąkę, sól i serwatkę, bardzo dokładnie mieszamy. Kroimy chmiel na mniejsze kawałki, siekamy drobno czosnek, dodajemy wszystko do ciasta, mieszamy. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu, najlepsze są jeszcze gorące, prosto z patelni. Możemy jeść placki same albo z sosem (ja wymieszałam jogurt naturalny z owocami tasznika i macierzanką).

Możemy też przygotować chmiel w jeszcze prostszy sposób. Pędy myjemy w zimnej wodzie i delikatnie osuszamy. Rozpuszczamy na patelni trochę masła, wrzucamy drobno pokrojony ząbek (albo dwa) czosnku i całe pędy chmielu. Podsmażamy przez kilka minut i gotowe. Taki chmiel też smakuje wspaniale.

Z wyglądu smażony chmiel nie jest najpiękniejszy, ale smak wynagradza wszystko.
Tags: chmiel, nowalijki, placki
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim
  • Smoothie z fiołków i truskawek
  • Czerwiec w butelce

Najnowsze komentarze

  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna - Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 68658Odsłon razem:
  • 276Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

3 weeks 2 days ago

"Łąka koszona raz w roku produkuje prawie tyle tlenu, co las. Warkot kosiarek przez całe lato jest zbędny" - uważa Łukasz Łuczaj

HelloZdrowie: Życie › Łukasz Łuczaj: Warkot kosiarek przez całe lato jest zbędny. Łąka koszona raz w roku produkuje prawie tyle tlenu, co las Łukasz Łuczaj: Warkot kosiarek przez całe lato jest zbędny. Łąka koszona raz w roku produkuje prawie tyle tlenu, co las Ewa Bukowiecka-Janik Dr...

5
View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2022 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress