
W ciągu ostatniego tygodnia w różnych miejscach w okolicach Ełku zauważyłam pędy chmielu z pościnanymi wierzchołkami. Czyżby zwiększona liczba chmielożerców na tym terenie była efektem ubiegłorocznych warsztatów? 😉 Dzisiejsze przepisy są właśnie dla miłośników tego dzikiego warzywa.

Składniki (12 – 15 placków):
spory pęczek młodych pędów chmielu
2 czubate łyżki mąki żytniej
1 jajko
1/2 szklanki serwatki (po produkcji twarogu, przepis niedługo)
1 ząbek czosnku
szczypta soli
Przygotowanie:
Umieszczamy w misce jajko, mąkę, sól i serwatkę, bardzo dokładnie mieszamy. Kroimy chmiel na mniejsze kawałki, siekamy drobno czosnek, dodajemy wszystko do ciasta, mieszamy. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu, najlepsze są jeszcze gorące, prosto z patelni. Możemy jeść placki same albo z sosem (ja wymieszałam jogurt naturalny z owocami tasznika i macierzanką).

Możemy też przygotować chmiel w jeszcze prostszy sposób. Pędy myjemy w zimnej wodzie i delikatnie osuszamy. Rozpuszczamy na patelni trochę masła, wrzucamy drobno pokrojony ząbek (albo dwa) czosnku i całe pędy chmielu. Podsmażamy przez kilka minut i gotowe. Taki chmiel też smakuje wspaniale.



Written by Hanna


Ostatnie wpisy
Najnowsze komentarze
Licznik odwiedzin
- 68658Odsłon razem:
- 276Odsłon w tym tygodniu:
- 0Goście obecnie online:
Archiwa
HelloZdrowie: Życie › Łukasz Łuczaj: Warkot kosiarek przez całe lato jest zbędny. Łąka koszona raz w roku produkuje prawie tyle tlenu, co las Łukasz Łuczaj: Warkot kosiarek przez całe lato jest zbędny. Łąka koszona raz w roku produkuje prawie tyle tlenu, co las Ewa Bukowiecka-Janik Dr...
Dodaj komentarz