Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 8 kwietnia, 2020

Pasta twarogowa z nowalijkami

KULINARNE

Po zimie, nawet tak marnej jak w tym roku, organizm jest spragniony świeżej zieleniny. Młodziutkie liście podagrycznika czy mniszka aż się proszą, żeby je zerwać i dorzucić do sałatki, jajecznicy albo pasty na kanapki.

W najbliższych tygodniach na stronie będą pojawiać się przepisy na bazie roślin, które często rosną w przydomowych ogródkach. Dalekie wyprawy po zioła w obecnej sytuacji nie są takie proste (a i z niedalekimi bywa różnie). W tym miesiącu na talerzu ląduje więc pokrzywa, krwawnik, forsycja, podagrycznik, mniszek i bluszczyk kurdybanek.

Najsmaczniejsze są młode liście – jasnozielone i nie do końca rozwinięte. Jeżeli macie podagrycznik na działce czy w ogródku, możecie go po prostu co jakiś czas skosić, odrośnie bez najmniejszego problemu, a Wy będziecie mieli dostęp do najmłodszych liści przez cały sezon.

Do przygotowania pasty potrzebujemy:

250 g twarogu

6 łyżek mleka (u mnie kozie)

6-7 rzodkiewek

garść liści rzodkiewki

garść młodych liści podagrycznika

kilkanaście młodych liści mniszka

sól, pieprz

czarnuszka do posypania

Przygotowanie:

Twaróg wkładamy do miski, dodajemy mleko i ugniatamy całość widelcem, aż uzyskamy jednolitą pastę. Wszystkie liście myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki (można użyć noża do ziół), kroimy też rzodkiewki i wrzucamy do miski. Dokładnie mieszamy, doprawiamy pastę pieprzem i solą, posypujemy czarnuszką.

Pasta oczywiście smakuje najlepiej ze świeżym pieczywem.

Tags: czarnuszka, mniszek, nowalijki, pasta, podagrycznik, rzodkiewka
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 43706Odsłon razem:
  • 200Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress