
Po zimie, nawet tak marnej jak w tym roku, organizm jest spragniony świeżej zieleniny. Młodziutkie liście podagrycznika czy mniszka aż się proszą, żeby je zerwać i dorzucić do sałatki, jajecznicy albo pasty na kanapki.
W najbliższych tygodniach na stronie będą pojawiać się przepisy na bazie roślin, które często rosną w przydomowych ogródkach. Dalekie wyprawy po zioła w obecnej sytuacji nie są takie proste (a i z niedalekimi bywa różnie). W tym miesiącu na talerzu ląduje więc pokrzywa, krwawnik, forsycja, podagrycznik, mniszek i bluszczyk kurdybanek.

Do przygotowania pasty potrzebujemy:
250 g twarogu
6 łyżek mleka (u mnie kozie)
6-7 rzodkiewek
garść liści rzodkiewki
garść młodych liści podagrycznika
kilkanaście młodych liści mniszka
sól, pieprz
czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
Twaróg wkładamy do miski, dodajemy mleko i ugniatamy całość widelcem, aż uzyskamy jednolitą pastę. Wszystkie liście myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki (można użyć noża do ziół), kroimy też rzodkiewki i wrzucamy do miski. Dokładnie mieszamy, doprawiamy pastę pieprzem i solą, posypujemy czarnuszką.
Pasta oczywiście smakuje najlepiej ze świeżym pieczywem.


Written by Hanna


Najnowsze wpisy
Najnowsze komentarze
- indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
- leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
- leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
- Hanna o Kapary z trawnika
- Barbara o Kapary z trawnika
Licznik odwiedzin
- 43706Odsłon razem:
- 200Odsłon w tym tygodniu:
- 0Goście obecnie online:
Dodaj komentarz