Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 10 marca, 2019

Na co zwrócić uwagę w marcu?

KALENDARZ

Zwykle w marcu już widać, że powoli nadchodzi wiosna. Oczywiście minie jeszcze trochę czasu, zanim wszystko się zazieleni, ale to nie znaczy, że w tym miesiącu nie jesteśmy w stanie niczego przydatnego  znaleźć. Poniżej znajduje się lista surowców, za którymi warto rozglądać się podczas marcowych spacerów po lasach czy łąkach. Pamiętajcie, że ta lista jest tylko wskazówką – co roku sytuacja wygląda nieco inaczej, wszystko zależy od pogody – w zeszłym roku bazie pojawiły się na Mazurach dopiero pod koniec marca, a w tym roku już w drugiej połowie lutego nadawały się w niektórych miejscach do zbioru . To cały miesiąc różnicy! Bardzo  duże znaczenie ma też miejsce Waszego zamieszkania – ten sam gatunek na północy Polski kwitnie nawet kilka tygodni później niż na południu kraju.

A teraz czas na konkretne informacje. Co można zbierać albo zjadać prosto z drzewa w marcu? Poniżej znajdziecie kilka przykładów:

1. Wierzba (bazie i kora), czyli naturalna aspiryna

2. Olsza (męskie kwiatostany i zdrewniałe owocostany tzw. szyszeczki)

3. Brzoza (kwiatostany)

4. Leszczyna (męskie kwiatostany)

5. Kora drzew i krzewów (szczególnie dębu, czeremchy, kruszyny, forsycji)

6. Pąki (warto rozglądać się zwłaszcza za pączkami sosny, topoli, jarzębu i lipy) – to już ostatnie momenty, trzeba się pospieszyć!

7. Podbiał (kwiaty)

8. Korzenie, bulwy, kłącza (łopian, perz, topinambur i wiele, wiele innych)

9. Nowalijki (ziarnopłon, kurdybanek, pokrzywa, krwawnik…)

A po co właściwie zbierać każdy z tych surowców i jak go później wykorzystać? O tym przeczytacie w kolejnych wpisach :).

Tags: kalendarz, marzec
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 43601Odsłon razem:
  • 207Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress