Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 4 kwietnia, 2020

Mus fiołkowo-czekoladowy z borówkami

KULINARNE

Fiołki uwielbiam w każdej postaci – w wytrawnych sałatkach, napojach czy deserach. Dziś będzie wersja bardzo słodka, zdecydowanie nie dla odchudzających się, ale sezon fiołkowy trwa na tyle krótko, że szkoda byłoby nie skorzystać…

Mus fiołkowo – czekoladowy z borówkami (4-6 porcji)

100 g białej czekolady

400 ml śmietany kremówki (30 %)

3 łyżki płatków fiołków utartych z cukrem (przepis TUTAJ)

1 szklanka świeżych kwiatów fiołka

250 g borówki amerykańskiej

Przygotowanie:

Na początku zabieramy się za świeże kwiaty fiołków i odrywamy z nich same płatki. Może to zająć dłuższą chwilę, wykonanie całej reszty trwa moment. Myjemy borówki i delikatnie je osuszamy ręcznikiem papierowym.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej, jeszcze ciepłej czekolady dodajemy płatki fiołków utartych z cukrem, dokładnie mieszamy, odstawiamy, żeby masa trochę ostygła. Ubijamy śmietanę na sztywno. Dodajemy 3 łyżki ubitej śmietany do czekolady, mieszamy aż obie masy się połączą. Następnie przekładamy tę masę do miski z resztą bitej śmietany, dodajemy świeże płatki fiołków i całość delikatnie mieszamy. Miseczki lub pucharki napełniamy do połowy musem, na to wykładamy warstwę borówek, na to mus i znowu borówki. Dekorujemy płatkami i całymi kwiatami fiołków. Deser wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

Podczas spożywania zapominamy o kaloriach, raz w roku można zaszaleć!

Tags: borówki, deser, fiołki, mus
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 43707Odsłon razem:
  • 201Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress