Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • WARSZTATY W EŁKU (2022)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • WARSZTATY
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • WARSZTATY W EŁKU (2022)
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 21 lipca, 2022

Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami

KULINARNE

Ta sałatka idealnie nadaje się na upały – jest lekka, zdrowa, ładna (płatki kwiatów robią swoje), chrupiąca i kwaskowa dzięki dodatkowi kiszonych warzyw, a jej przygotowanie zajmuje chwilę. Tyle tytułem wstępu, przepis poniżej.

Składniki na pesto (można zrobić od razu większą porcję, wtedy zrobienie sałatki potrwa 2-3 minuty):

1 garść pestek dyni

2 garści pestek słonecznika

pęczek świeżej bazylii

2-3 ząbki czosnku

1 płaska łyżeczka soli wędzonej

2 łyżki płatków drożdżowych

oliwa

Przygotowanie: pestki dyni i słonecznika uprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia. Wszystkie składniki dokładnie zblendować, dolewając stopniowo oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Składniki na sałatkę:

1-2 cukinie

1 duży pomidor (bardzo dojrzały)

kiszona marchew, kiszony kalafior – ile chcecie, u mnie to było mniej więcej po pół słoika o pojemności 900 ml

4 porządne łyżki pesto

garść albo dwie liści nasturcji

płatki jadalnych kwiatów – miałam akurat pod ręką nasturcję, aksamitki i bławatki

Przygotowanie: wszystkie warzywa pokroić na kawałki, dodać pesto, liście nasturcji i płatki kwiatów (część warto zostawić do dekoracji), dokładnie wymieszać. Można zjadać od razu albo schłodzić w lodówce, w obu przypadkach smakuje dobrze.

A na deser zróbcie sobie kwitnacą Pavlovą albo wiązówkową panna cottę, raz się żyje 😉

Tags: aksamitka, bławatek, jadalne kwiaty, lato, nasturcja, sałatka
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Letnia sałatka z kiszonkami i kwiatami
  • Przed kolejnym sezonem ziołowym…
  • Wstęp do warsztatów mydlarskich: podstawy tworzenia mydeł sodowych
  • Mydło rumiankowe z woskiem pszczelim
  • Smoothie z fiołków i truskawek

Najnowsze komentarze

  • Hanna - Smaki lata – kompot na upały
  • Ulka - Domowy sposób na przeziębienie, czyli maść sosnowo-rozmarynowa
  • indir - Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 - Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 - Smaki lata – kompot na upały

Licznik odwiedzin

  • 69970Odsłon razem:
  • 277Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • lipiec 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • październik 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018

Jak ugryźć las?

1 week 3 days ago

Spacer w najbliższą sobotę -

2
View on Facebook
Share

Copyright Jak ugryźć las? 2022 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress