
Sezon chorobowy w pełni, o przeziębienie nietrudno, więc dzisiaj będzie krótki wpis z serii „lekarstwo wcale nie musi być paskudne w smaku”. Przygotujemy sobie domowy kisiel ziołowo-owocowy bogaty w śluzy, czyli coś w sam raz na bolące gardło i chrypę. Taki kisiel przydaje się również w sytuacji, kiedy nie oszczędzamy swojego głosu i przez dłuższy czas musimy głośno mówić (polecam szczególnie nauczycielom czy edukatorom), po kilku godzinach gardło zdecydowanie domaga się odpoczynku.
Wypróbujcie przepis, a Wasze gardła będą Wam wdzięczne i, mam nadzieję, kubki smakowe też!
To co, zaczynamy?
Domowy kisiel (na ból gardła i chrypę) – przepis na dwie porcje
2,5 szklanki wody
3 łyżeczki ziół bogatych w śluzy (kwiat dziewanny, liść podbiału, kwiat ślazu, płatki maku)
1 łyżka korzenia prawoślazu
2 łyżki siemienia lnianego
3-4 łyżki soku z owoców (takiego, jaki lubimy – przy przeziębieniu warto użyć na przykład soku z owoców bzu czarnego, malin lub rokitnika)
1 łyżka mąki ziemniaczanej (może być lekko czubata)
opcjonalnie: 2-3 łyżki suszonych owoców
Wlewamy do garnka 2 szklanki wody i czekamy aż woda się zagotuje. Do szklanki lub kubka wsypujemy zioła, zalewamy je połową wrzątku z garnka, odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut. Do reszty wody w garnku dodajemy siemię lniane i korzeń prawoślazu, gotujemy przez 10-15 minut (na małym ogniu, pod przykryciem). Po tym czasie przecedzamy przez sitko najpierw ziołowy napar, a następnie kisielek z siemienia (jeżeli nie używamy prawoślazu i nie przeszkadzają nam nasiona lnu, to nie musimy przecedzać). Łączymy kisielek z naparem, dodajemy sok z owoców (ja użyłam soku z czarnego bzu, kisielek będzie dzięki temu działał delikatnie rozgrzewająco i przeciwgorączkowo), można dodać też suszone owoce (maliny, bez czarny, berberys), zagotowujemy. Bierzemy pół szklanki zimnej wody, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się kisielu. Chwilę gotujemy, cały czas mieszając, jeżeli trzeba dodajemy trochę miodu lub cukru, następnie przelewamy kisiel do miseczek. Gotowe!
Written by Hanna


Najnowsze wpisy
Najnowsze komentarze
- indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
- leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
- leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
- Hanna o Kapary z trawnika
- Barbara o Kapary z trawnika
Licznik odwiedzin
- 43600Odsłon razem:
- 206Odsłon w tym tygodniu:
- 0Goście obecnie online:
Dodaj komentarz