Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 6 listopada, 2018

Kisiel na ból gardła

DOMOWA APTECZKA . KULINARNE

Sezon chorobowy w pełni, o przeziębienie nietrudno, więc dzisiaj będzie krótki wpis z serii „lekarstwo wcale nie musi być paskudne w smaku”. Przygotujemy sobie domowy kisiel ziołowo-owocowy bogaty w śluzy, czyli coś w sam raz na bolące gardło i chrypę. Taki kisiel przydaje się również w sytuacji, kiedy nie oszczędzamy swojego głosu i przez dłuższy czas musimy głośno mówić (polecam szczególnie nauczycielom czy edukatorom), po kilku godzinach gardło zdecydowanie domaga się odpoczynku.

Wypróbujcie przepis, a Wasze gardła będą Wam wdzięczne i, mam nadzieję, kubki smakowe też!

To co, zaczynamy?

Domowy kisiel (na ból gardła i chrypę) – przepis na dwie porcje

2,5 szklanki wody

3 łyżeczki ziół bogatych w śluzy (kwiat dziewanny, liść podbiału, kwiat ślazu, płatki maku)

1 łyżka korzenia prawoślazu

2 łyżki siemienia lnianego

3-4 łyżki soku z owoców (takiego, jaki lubimy – przy przeziębieniu warto użyć na przykład soku z owoców bzu czarnego, malin lub rokitnika)

1 łyżka mąki ziemniaczanej (może być lekko czubata)

opcjonalnie: 2-3 łyżki suszonych owoców

Wlewamy do garnka 2 szklanki wody i czekamy aż woda się zagotuje. Do szklanki lub kubka wsypujemy zioła, zalewamy je połową wrzątku z garnka, odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut. Do reszty wody w garnku dodajemy siemię lniane i korzeń prawoślazu, gotujemy przez 10-15 minut (na małym ogniu, pod przykryciem). Po tym czasie przecedzamy przez sitko najpierw ziołowy napar, a następnie kisielek z siemienia (jeżeli nie używamy prawoślazu i nie przeszkadzają nam nasiona lnu, to nie musimy przecedzać). Łączymy kisielek z naparem, dodajemy sok z owoców (ja użyłam soku z czarnego bzu, kisielek będzie dzięki temu działał delikatnie rozgrzewająco i przeciwgorączkowo), można dodać też suszone owoce (maliny, bez czarny, berberys), zagotowujemy. Bierzemy pół szklanki zimnej wody, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się kisielu. Chwilę gotujemy, cały czas mieszając, jeżeli trzeba dodajemy trochę miodu lub cukru, następnie przelewamy kisiel do miseczek. Gotowe!

Tags: berberys, bez czarny, gardło, malina
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 43600Odsłon razem:
  • 206Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress