Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 27 marca, 2020

Kilka pomysłów na wiosenne napoje

KULINARNE

Wiosna w tym roku zaczęła się zdecydowanie wcześniej niż zwykle. Kwitnie forsycja, są już fiołki i ziarnopłon, niektóre drzewa owocowe pokryły się już kwiatami. Zwykle o tej porze roku cieszymy się, że znowu możemy zjeść świeże dzikie rośliny – a zastanawialiście się kiedyś, co dzikiego możemy teraz wypić?

Przed Wami lista napojów wiosennych – są one wybitnie sezonowe, składniki są dostępne tylko przez krótki czas w roku. Niektóre surowce możemy oczywiście zamrozić czy wysuszyć, ale ten smak nie będzie niestety taki sam. Korzystajmy więc na bieżąco z tego, co daje nam natura. A jak będzie już za późno na wszystkie z poniższych propozycji, przygotuję listę napojów na lato 🙂

Zapraszam do zapoznania się z wiosenną wersją dzikich napojów!

1. Oskoła

Sok brzozowy, czyli czysty smak wczesnej wiosny. Mi najbardziej smakuje schłodzony i bez żadnych dodatków (mogą one bardzo łatwo zdominować ten delikatny „dziki” smak). Najlepsza oczywiście jest oskoła zebrana samodzielnie, ta w butelkach ze sklepu to już zupełnie nie to. Brzozy rosną niemal wszędzie, doskonałą instrukcję, jak pozyskiwać soki drzew, znajdziecie tutaj: lukaszluczaj.pl/prawie-wszystko-o-spuszczaniu-sokow-drzew. Ja stosuję zawsze metodę najmniej wydajną, ale najlepszą dla drzew – tę z obcinaniem końcówki gałązki. W zeszłym roku zawiesiłam po jednej butelce na 5 brzozach, w ciągu półtorej doby uzyskałam 4,5 litra soku – mi taka ilość w zupełności wystarcza. Oskołę przechowujemy w lodówce, w cieple psuje się już po 24 godzinach.

2. Napój klonowy

1-2 łyżki kwiatów i młodych liści klonu zalewamy 1 szklanką gorącej wody, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Otrzymany napój ma słodko-kwaskowy smak z nutą suszonego jabłka. Możemy posłodzić odrobiną syropu klonowego (najlepiej domowego ;)).

3. Owsiane mleko z baziami

Najpierw przygotowujemy domowe mleko owsiane. 3-4 łyżki płatków lub otrębów owsianych zalewamy 2 szklankami zimnej wody, blendujemy, przecedzamy przez sitko lub gazę. Szklankę mleka wlewamy do garnka, wsypujemy łyżkę bazi (najlepiej rozdrobnionych), podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Możemy posłodzić łyżeczką miodu. Mleko baziowe warto pić przy obniżonej odporności albo przeziębieniu, działa jak naturalna aspiryna.

4. Złota herbatka z forsycji – więcej pomysłów na kwiaty forsycji oraz informacje o właściwościach tej rośliny, znajdziecie TUTAJ.

Od gałązek forsycji odrywamy 20-30 kwiatów, wkładamy je do filiżanki lub kubka. Opcjonalnie spryskujemy kwiaty spirytusem (pomaga to wydobyć rutynę) i czekamy 5-10 minut. Następnie zalewamy gorącą wodą (wystarczy 80-90 stopni) i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut. Przecedzamy i cieszymy się smakiem.

5. Słoneczny koktajl owocowo – forsycjowy

Blendujemy 2 szklanki maślanki z kawałkiem melona, połówką banana, 1 małym jabłkiem, 2 łyżkami soku z cytryny, 1 łyżką miodu i 1-2 garściami kwiatów forsycji. Pijemy od razu po przygotowaniu.

6. Lemoniada z kwiatów mahonii

3-4 garście kwiatów zalewamy 1 litrem zimnej wody, odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie przecedzamy przez sito i dodajemy do lemoniady sok z 1 cytryny, słodzimy do smaku miodem lub cukrem. Kwiaty mahonii same w sobie mają taki miodowy posmak – wybór substancji słodzącej pozostawiam Wam.

7. Lemoniada lilakowa

Odrywamy kwiaty z 4 lub 5 dużych kwiatostanów lilaka (staramy się, żeby zostało jak najmniej zielonych części, inaczej lemoniada będzie gorzkawa), wkładamy do garnka lub dzbanka, zalewamy 1 litrem zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin lub na noc. Następnie odcedzamy. Do otrzymanego płynu dodajemy sok z 1 cytryny, słodzimy cukrem lub miodem (smakowo w tym przypadku bardziej pasuje cukier, mamy wtedy czysty smak lilaka). Jeżeli nie dodamy soku z cytryny ani cukru, będziemy mieli po prostu wodę aromatyzowaną kwiatami lilaka, też jest przepyszna.

8. Woda fiołkowa

Napój niezwykle prosty, bo dwuskładnikowy. Kwiaty fiołków wonnych zalewamy zimną wodą i odstawiamy do naciągnięcia (2-3 łyżki kwiatów na szklankę powinny wystarczyć), w tym przypadku jakiekolwiek dodatki są zbędne, fiołki robią całą robotę. Wodę aromatyzowaną fiołkami dobrze schłodzić przed podaniem, możemy też (zamiast chłodzenia całości) wrzucić do szklanki kilka kostek lodu. Cieszmy się smakiem fiołków dopóki są – ten aromat niezwykle trudno zachować w przetworach.

9. Woda aromatyzowana kwiatami drzew owocowych

Wykonanie identyczne jak w przypadku wody fiołkowej. Kwiaty jabłoni, gruszy, brzoskwini, śliwy lub wiśni zalewamy zimną wodą i czekamy kilka godzin, Napój warto schłodzić przed podaniem. Magia w płynie, tego po prostu trzeba spróbować!

Mam nadzieję, że przekonałam Was do przygotowania chociaż jednego napoju z tej listy. I pamiętajcie: jeśli przegapicie któryś ze składników, następna szansa będzie dopiero za rok! 🙂

Tags: bazie, brzoza, fiołki, forsycja, jadalne kwiaty, klon, lilak, mahonia, napar, napoje, oskoła, wierzba
Written by Hanna

1 comment

  • leiter84 has written: 28 listopada, 2020 at 8:11 pm Odpowiedz

    Super pomysły, dzięki za dzielenie się CV wiedzą 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 43631Odsłon razem:
  • 161Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress