Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 27 kwietnia, 2020

Grzybowy pęczak z chwastami

KULINARNE

Zamiast wyrzucać chwasty po pieleniu grządki czy rabaty, możemy wykorzystać je do przygotowania posiłku. Mniszek, krwawnik, kurdybanek to rośliny, które bardzo chętnie pojawiają się w przydomowych ogródkach. Miłośnicy nieskazitelnych trawników nie darzą ich przez to specjalną sympatią, ciężko się ich pozbyć, zawsze wracają. A ja uważam, że w tym przypadku najlepiej zastosować po prostu zasadę „jak nie możesz pokonać wroga, to go pokochaj”. Pokochajmy kurdybanka! Nie dość, że bardzo smaczny, to jeszcze ma mnóstwo cennych właściwości leczniczych. Dziś przepis na kaszę pęczak ze świeżym bluszczykiem, krwawnikiem i marynowanymi pąkami mniszka.

Składniki (4-6 porcji):

2 garści suszonych grzybów (najlepiej mieszanka podgrzybków i borowików)

1 płaska łyżeczka soli

500 ml grzybowego wywaru

200 g pęczaku owsianego

1 cebula

2 ząbki czosnku

po pół garści młodych listków krwawnika i pędów bluszczyku kurdybanka

3 łyżki marynowanych pąków mniszka (przepis TUTAJ)

do smaku suszone i mielone owoce jałowca, sól wędzona

Przygotowanie:

Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (trochę ponad pół litra będzie w sam raz) i odstawiamy na kilka godzin albo lepiej na całą noc. Po tym czasie garnek z grzybami stawiamy na kuchence, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez godzinę. Grzyby wyławiamy i odkładamy do miski. Odmierzamy pół litra wywaru i przelewamy do czystego garnka – robimy to powoli i ostrożnie, żeby ewentualny piasek z grzybów został na dnie. Do wywaru dodajemy pęczak i gotujemy pod przykryciem (znowu na małym ogniu) przez 30 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę, czosnek oraz grzyby, przekładamy je na patelnię i podsmażamy przez kilka minut na maśle lub oleju. Dodajemy grzyby z cebulą i czosnkiem do kaszy na 5 minut przed końcem jej gotowania, mieszamy. Ugotowaną kaszę doprawiamy jałowcem, posiekanym krwawnikiem i kurdybankiem, szczyptą wędzonej soli. Dodajemy marynowane pąki mniszka, całość dokładnie mieszamy i już możemy przystępować do konsumpcji.

Tags: bluszczyk kurdybanek, chwasty, grzyby, jałowiec, kasza, krwawnik, mniszek
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 42251Odsłon razem:
  • 192Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress