Skip to content
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
Jak ugryźć las?
  • ZIELARSKIE ABC
  • KALENDARZ
  • GATUNKI
  • PRZEPISY
    • KOSMETYCZNE
    • KULINARNE
    • DOMOWA APTECZKA
  • OFERTA EDUKACYJNA
    • OFERTA EDUKACYJNA
    • OPINIE O WARSZTATACH
    • ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW
      • CEE w Ełku
        • 2018
        • 2019
      • Dom Kultury w Gołdapi
  • O MNIE
  • KONTAKT
on 24 marca, 2019

Dzika przekąska na poprawę odporności

KULINARNE

Pogoda bardzo nam ostatnio sprzyja, czuć jeszcze chłód w powietrzu (szczególnie o poranku), ale słoneczko już bardzo przyjemnie grzeje. Pszczoły się obudziły, ptaki śpiewają jak szalone, sok w brzozach płynie aż miło. Nikt już chyba nie ma wątpliwości, że przyszła wiosna… W taki dzień szkoda siedzieć w domu, lepiej wybrać się na spacer – nawet krótki! Dobra rada: weźcie ze sobą koszyk czy torbę – tutaj znajdziecie kilka podpowiedzi, za czym warto się teraz rozglądać.

Jeżeli uda Wam się znaleźć podczas spaceru trochę dzikich nowalijek i nie macie pomysłu, co z nimi potem zrobić, to mam dla Was propozycję: przygotujcie sobie…

Wiosenne łódeczki wzmacniające

Będą nam potrzebne:

  • 2-3 główki cykorii sałatowej
  • 100g kaszy jaglanej (ważonej przed ugotowaniem)
  • 130 ml bulionu warzywnego
  • kilka garści młodych roślin (pokrzywa, podagrycznik, mniszek, ziarnopłon…)
  • 10 listków bluszczyku kurdybanka
  • 10 listków krwawnika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • kwiaty forsycji do dekoracji

Kaszę jaglaną przelewamy wodą, wkładamy do garnka i gotujemy w przygotowanym wcześniej bulionie – czekamy, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na bok, żeby kasza nieco przestygła. W tym czasie myjemy cykorię i rozdzielamy liście – tak, żeby powstały łódeczki. Siemię lniane prażymy na suchej patelni (ostrożnie, żeby się nie przypaliło), odstawiamy. Pokrzywę umieszczamy na sitku albo durszlaku, przelewamy wrzątkiem i od razu przekładamy do miski z zimną wodą. Wyjmujemy pokrzywę  z wody, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe rośliny dokładnie myjemy i delikatnie osuszamy. Przygotowujemy nadzienie: kaszę i całą zieleninę mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem. Nakładamy po kilka łyżek nadzienia do łódeczek z liści cykorii, posypujemy siemieniem lnianym i dekorujemy kwiatami forsycji.

I to wszystko! Chwila roboty i wiosenna przekąska gotowa!

Tags: bluszczyk kurdybanek, forsycja, krwawnik, marzec, nowalijki, odporność, podagrycznik, pokrzywa, wiosna, wzmocnienie, ziarnopłon
Written by Hanna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Korzenne ciasteczka z żołędzi
  • Domowy twaróg z dzikimi ziołami
  • Placki z dzikimi szparagami
  • Grzybowy pęczak z chwastami
  • Kwitnąca Pavlova

Najnowsze komentarze

  • indir o Polewka z pokrzywą i kurdybankiem
  • leiter84 o Kilka pomysłów na wiosenne napoje
  • leiter84 o Smaki lata – kompot na upały
  • Hanna o Kapary z trawnika
  • Barbara o Kapary z trawnika

Licznik odwiedzin

  • 43601Odsłon razem:
  • 207Odsłon w tym tygodniu:
  • 0Goście obecnie online:

Archiwa

  • Październik 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Październik 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Copyright Jak ugryźć las? 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress